IJsjes

Dat is echt een fabeltje, maar … er is wel veel verschil tussen ijsjes en bijna elke soort ijs bevat veel suiker.

Bijna iedereen houdt wel van ijs. Het is lekker, een verwennerij en het doet je toch ook wel aan vakantie denken. Zo jammer dat deze lekkernij vaak bol staat van de suikers.

Waarom bevat ijs zoveel suiker?

Je zou zeggen dat kan wel wat minder met dat suikergehalte in ijs. Toch is dat niet zo gemakkelijk. Zelfs een ijsje dat niet zoet smaakt, bevat veel suiker. Dat komt doordat de lage temperatuur van ijs de zoete smaak afvlakt. Laat maar eens een ijsje (een beetje) ontdooien en proef: mierzoet! Er is dus veel suiker nodig om ijs toch een lekker zoete smaak te geven. En als er veel suiker in zit dan zitten er ook veel calorieën in.

Slanke keuze

Toch kan je een slanke keuze maken als je een ijsje wilt eten. Waterijs en sorbetijs op basis van fruit zijn altijd een slankere keuze dan roomijs met veel chocolade. Je herkent sorbetijs aan aan de stevige, niet glimmende structuur. Voor waterijs en sorbetijs geldt: hoe meer fruit erin zit, hoe minder gewone suiker er nodig is om het toch zoet te maken. Roomijs bevat naast de suikers ook nog eens een flinke hoeveelheid vet. Dat zijn dus nog meer calorieën. Yoghurtijs klinkt ook heel gezond. De basis is dan yoghurt in plaats van room, dus minder vet, maar ook daar zit altijd veel suiker in om het zoet te laten smaken. 

Vegan ijs

De nieuwste trend op ijsgebied is vegan ijs. Dat betekent dat het ijs gemaakt is zonder dierlijke ingrediënten, dus zonder room, yoghurt of eieren. Als basis kan natuurlijk fruit gebruikt worden of "melkvervangers" als amandelmelk, kokosmelk of sojamelk. Qua calorieën doen deze ijsje niet onder voor gewone ijsjes. Ze worden immers ook gewoon gezoet en ook amandelen en kokos bevatten veel vet.

Af en toe genieten

Gaan gezond eten en ijs eten dan wel samen? Jazeker. Het wil niet zeggen dat als je af en toe een ijsje eet, je ongezond bezig bent. Realiseer je echter dat hoe onschuldig een sorbetijsje, perenwaterijsje of vegan coupe ook lijkt, het toch veel suikers bevat. Kies liefst voor ijs op basis van fruit, geniet van een klein ijsje of kies voor 1 bolletje in plaats van een hele coupe. En overweeg eens om ijs zelf te maken, met minder suiker.

Zelf maken

Zelf ijs maken van fruit is trouwens niet moeilijk. Als je een vriezer hebt of een goed vriesvak in je koelkast, dan kan ook jij ijs maken. Probeer onze recepten van yoghurtijs, sorbetijs en bananenijs

 

Wil je meer weten over de PuurGezond kijk op eten? Lees onze bestseller "Eet Meer!" lekker in je vel met PuurGezond. Het boek bevat veel uitleg en recepten. Het is te koop in onze webshop voor € 21,-