Vis is gezond! Het bevat namelijk unieke voedingsstoffen die je nauwelijks op een andere manier kunt binnenkrijgen.

Zo is vis rijk aan

  • jodium 
  • visvetten (omega 3 vetten)

Jodium

Jodium is een mineraal dat je lichaam nodig heeft voor een goede werking van je schildklier. Vis is een van de weinige voedingsmiddelen waar jodium van nature in zit. Heel slim dus om regelmatig vis te eten. Je vindt jodium ook in zeewier. Bakkers voegen jodium toe aan het zout waarmee ze brood bakken, en ook kun je gejodeerd zout (JOZO-zout) gebruiken bij het koken. Eet je weinig van deze producten? Dan moet je goed letten op voldoende jodium in je voeding.

Visvetten

De zogenoemde omega 3 visvetten zijn goed voor hart en bloedvaten, de hersenen en ogen. Vooral vette vissoorten, zoals makreel, haring, zalm, sardines en paling zijn rijk aan omega 3 vetten. Deze vetten zijn zo gezond dat de Gezondheidsraad er zelfs een aanbeveling voor heeft opgesteld. Die aanbeveling haal je eigenlijk alleen als je elke week 1 keer vette vis eet.

De nadelen van vis

Natuurlijk hoor je ook de negatieve verhalen over vis, dat er verontreinigende stoffen zoals pcb’s in zouden zitten. Helaas klopt dat ook. Onze oceanen zijn vervuild en de vis is daar de dupe van. Toch is het positieve effect van de goede voedingstoffen in vis nog altijd groter dan het negatieve effect van deze verontreinigingen op het lichaam. Ook is het zo dat sommige vissoorten ernstig worden bedreigd door overbevissing. Kies daarom altijd een vissoort die niet op de rode lijst staat. Meer informatie vind je op www.goodfish.nl.

Inspiratie nodig? In alle maandmenu's die wij maken, is in elke week minimaal 1 keer vis opgenomen. Je schaft de maandmenu's aan in onze webwinkel. Bijvoorbeeld het heerlijke zonnige zomermenu!