Wat maakt noten eigenlijk zo gezond dat je er elke dag een handje van zou moeten eten? We geven je 8 redenen:

 1. Noten zijn rijk aan gezonde vetten 
  Noten bestaan voor 50 tot 70 procent uit vetten. Dat is gunstig, want het zijn vooral de gezonde onverzadigde vetten die erin zitten. Deze vetten helpen het LDL-cholesterolniveau in het bloed te verlagen en verminderen daarmee het risico op hart- en vaatziekten. Wel belangrijk om te weten, is dat de ene soort meer onverzadigde vetten bevat dan de ander. Hazelnoten, walnoten of amandelen bevatten bijvoorbeeld meer onverzadigd vet en minder verzadigd vet dan cashewnoten of pinda’s. Wissel daarom lekker af met de verschillende soorten. 
   
 2. Noten zijn goed voor hart- en bloedvaten 
  Behalve gezonde vetten, bevatten noten ook arginine. Dit is een aminozuur, en maakt deel uit van een proces dat de bloedvaten wijder maakt. Zuurstofrijk bloed kan hierdoor vrijer stromen door het lichaam. Zo heb je minder kans op een verhoogde bloeddruk en hartproblemen. Eet bij voorkeur ongezouten noten, want zout verhoogt juist de bloeddruk. 
   
 3. Noten zijn goed voor je darmen 
  Een handje noten bevat minstens 2 gram voedingsvezels. Dat is net zoveel als een volkoren boterham. Het gaat daarbij vooral om fermenteerbare vezels. Dat zijn vezels die door de bacteriën in de darm worden gebruikt als voedingsbron. Noten helpen zo aan de groei van nuttige darmbacteriën, zoals bifidobacteriën. Dat levert een gezonder darmmicrobioom op en dat helpt weer mee aan een betere weerstand.
   
 4. Noten zijn arm aan koolhydraten 
  Noten bevatten maar weinig koolhydraten. Als je koolhydraatarm wilt eten, kun je dus prima een handje noten toevoegen aan je maaltijd om deze voedzamer te maken. Of gebruik meel van gemalen noten als vervanger van deeg, zoals bijvoorbeeld in deze zomerse tomatentaart met amandelbodem.
   
 5. Noten zijn prima vleesvervangers 
  Noten bevatten bijna net zoveel eiwit als vlees, vis en kip. Een prima en duurzame vleesvervanger dus voor wie (af en toe) vegetarisch wil eten. Verwerk eens een portie noten in een salade of een hartige taart, zoals dit lekkere preitaartje met noten en kaas
   
 6. Noten voeden je lijf 
  Naast gezonde vetten, vezels en eiwitten, bevatten noten ook belangrijke vitamines en mineralen, zoals vitamine B2, B3 en B6, vitamine E, ijzer en magnesium. De B-vitamines zorgen ervoor dat de stofwisseling en spijsvertering goed verlopen. Een portie noten levert daarnaast 30 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid aan vitamine E. Dat is mooi, want vitamine E heeft flink wat functies in het lichaam: het pept de weerstand op, zorgt voor de aanmaak van rode bloedcellen en is betrokken bij de spierfunctie. Vooral hazelnoten bevatten veel van deze vitamine. Wissel verschillende soorten noten af, dan pik je van alles wat mee. Zowel ongebrande als gebrande noten zijn trouwens gezond. Ongebrande noten bevatten net iets meer gezonde stoffen dan gebrande, maar het maakt niet veel uit.  
   
 7. Noten vullen je maag 
  Door het hoge gehalte aan vezels, eiwit en vet in combinatie met weinig koolhydraten, houden noten je maag lekker lang zoet. Hierdoor heb je aan een het handje noten al snel genoeg, en eet je er niet van door. Noten toevoegen aan je maaltijden zorgt ervoor dat je minder snel trek krijgt tussendoor. En noten kun je daarom ook prima als gezonde snack tussendoor eten.  
   
 8. Noten zijn smaakmakers 
  Of je noten in de yoghurt doet of door een salade, je eten gaat er lekkerder door smaken. Pure noten hebben van zichzelf al veel smaak en een lekkere “bite”. Wil je je ontbijt nog extra verrijken? Maar dan eens zelfgemaakte granola met lekker veel noten of deze heerlijke notenkrokant  Door regelmatig noten in je ontbijt, lunch of avondeten te verwerken, kom je makkelijk aan dat handjevol noten per dag. Door licht en lucht kunnen noten sneller hun smaak verliezen, bewaar ze dus niet te lang en hou ze droog en goed afgesloten. 

Meer groenten, fruit en vaker noten op het menu: dat zijn belangrijke pijlers van een PuurGezond eetpatroon. Wil je meer weten over PuurGezond eten, lees dan ons basisboek "Eet Meer! Lekker in je vel met PuurGezond". Te koop in onze webshop voor € 21,-.