Het is af en toe wat verwarrend. Wat eet iemand die vegetarisch is niet en wat laat een veganist staan? En is een plantaardig eetpatroon hetzelfde als veganistisch? We leggen het je uit. 

Vegetarisch

Iemand die vegetarisch oftewel vega eet, eet geen producten van gedode dieren. Geen vlees of vis dus, en ook geen producten zoals gelatine (wat van huid of beenderen wordt gemaakt). De meeste vegetariërs eten wel eieren en zuivelproducten als melk en kaas. Dit wordt ook wel ovo-lacto-vegetarisch genoemd.

Er zijn ook vegetariërs die wel vis eten: officieel noemt met dat een pescotariër, maar die naam wordt maar weinig gebruikt.

Veganistisch

Veganisten -oftewel mensen die vegan eten- vermijden dierlijke producten in de gehele levensstijl. Ze eten dus geen vlees of vis, maar ook geen zuivel, kaas, eieren of honing. Ook producten als leer en wol gebruikt een veganist niet.

Plantaardig

Iemand die plantaardig eet, legt de focus op producten die afkomstig zijn van planten, zoals fruit, groenten, noten, peulvruchten en zaden. Pure, onbewerkte producten dus. Iemand die plantaardig eet, eet geen dierlijke producten, terwijl een veganist het gebruik van dierlijke producten en het gebruik van dieren in de gehele levensstijl mijdt. 


Is het wel gezond?

Mensen die vegetarisch, veganistisch of plantaardig eten, doen er goed aan om hun voeding zorgvuldig samen te stellen. Vlees is een belangrijke bron van ijzer en B-vitamines. Maar dat kun je ook via andere voedingsmiddelen binnenkrijgen. Bij het weglaten van zuivel en kaas wordt het ook lastiger voldoende calcium binnen te krijgen. Dit is te ondervangen door te kiezen voor zuivelvervangers die verrijkt zijn met calcium. Ook de belangrijke visvetzuren kun je halen uit plantaardige producten zoals lijnzaad of walnoten. Het grote aandachtspunt bij een veganistische voeding is vitamine B12. Het advies is B12-supplement te slikken omdat dit vitamine alleen in dierlijke producten voorkomt. 

Wil je meer weten of gezond vegetarisch eten? We hebben een Puur Vega combipakket samengesteld. Dit combipakket bestaat uit een korte cursus waarin je leert om op een gezonde manier (vaker) geen vlees en vis meer te eten, een PuurGezond slank vega maandmenu én een receptspecial met 20 vegetarische recepten om meteen uit te proberen. Je koopt het PuurGezond vegetarisch combipakket voor €15,- in onze winkel.