Niet alle eieren zijn gelegd door kippen die een goed leven hebben. Het doosje en de stempel op het ei laten zien hoe diervriendelijk jouw keuze is.

Denk je bij de naam “scharreleieren” aan eieren van kippen die heerlijk rustig buiten mochten scharrelen en her en der een graantje pikten? Dan kom je bedrogen uit. De kippen van scharreleieren zijn meestal niet buiten geweest en leven in een grote stal. Of ze komen wel buiten maar hebben onvoldoende ruimte voor vrije uitloop. Kies daarom liever voor eieren van kippen die wel een vrije uitloop hadden. Of nog beter: kies voor biologische eieren. Deze kippen worden zo natuurlijk mogelijk gehouden. Je herkent biologische eieren aan de 0 als eerste cijfer van de code op het ei.

Wat is het verschil tussen scharrel, vrije uitloop en biologische eieren?

De naam op de verpakking zegt al veel over de leefomstandigheden van een kip:

  • Scharrelei: de kippen lopen in een grote stal waar strooisel op de grond ligt en daglicht naar binnen valt. De kippen gaan niet naar buiten, of hebben per kip minder dan 4 vierkante meter buitenruimte. In het voer zijn kleurstoffen en antibiotica toegestaan (alleen als een kip ziek is).
  • Vrije-uitloopeieren: deze kippen hebben minimaal 4 vierkante meter buitenruimte. Daarnaast bevat die ruimte bijvoorbeeld strobalen en pikstenen zodat de kippen wat afleiding hebben. In het voer zijn kleurstoffen en antibiotica toegestaan (alleen als een kip ziek is).
  • Biologische eieren: kippen kunnen binnen op stok en hebben er een zachte ondergrond. Daarnaast hebben ze meer dan 4 vierkante meter buitenruimte per kip, waar ze gras kunnen eten. Er zitten geen bijproducten in het voer om kippen onnatuurlijk snel te laten groeien. Bovendien bestaat het voer uit biologische granen. Deze granen zijn niet gekweekt met kunstmest of chemische bestrijdingsmiddelen.

Wat betekent de code op het ei?

Eieren die je in de supermarkt koopt bevatten een stempel met een code. Aan het eerste cijfer van dei code kun je zien hoe diervriendelijk het ei is.

0 = biologisch ei
1 = vrije-uitloopei
2 = scharrelei
3 = kooiei

Daarna volgt het land van herkomst: NL staat voor Nederland; B voor België. Vervolgens het registratienummer van de kippenboer en eventueel het stalnummer.

Keurmerk op een eierdoos

Sommige eierdozen bevatten een keurmerk. Denk aan Beter Leven met 2 of 3 sterren, EKO, Demeter en On the way to PlanetProof. Elk keurmerk heeft zijn eigen voorwaarden waar een ei aan moet voldoen om het keurmerk te mogen dragen. Check de keurmerkenwijzer.

Meer weten over eieren en ben je op zoek naar lekkere gezonde recepten met ei? Schaf onze Ei-special met 17 ei-recepten aan in onze webshop voor slechts €3,-.