Er zijn gezonde maaltijdsalades en minder gezonde. We leggen je uit waar je op kunt letten voor de gezondste keuze.

Een salade met veel gekookte pasta, kaas, spekjes of zure room is niet zo gezond. Bovendien levert zo’n goed gevulde salade meer calorieën dan je denkt, zeker als je er ook nog brood met (kruiden)boter bij eet. Maar een salade met veel groenten is juist prima! Beperk je niet alleen tot de bekende sla, tomaat en komkommer, maar varieer ook met andere groenten. Lekker zijn bijvoorbeeld wortel, venkel, radijs, maïs, gekookte bietjes, paprika, rettich, spinazie, geblancheerde broccoli of sperziebonen. Lauwwarme gegrilde groenten zijn ook heerlijk in een salade. Voeg wat eiwitten toe, zoals ei, gerookte kip, noten, peulvruchten of vis. Maak een dressing op basis van olijfolie en/of yoghurt en klaar is je lekkere salade.

Wat voorbeelden van lekkere en gezonde maaltijdsalades:

  • Mexicaanse salade met tomaten, kidneybonen, maïs, avocado en ijsbergsla met een dressing van olijfolie, limoensap, verse koriander en verse rode peper
  • Salade van parelgort, rode ui en andijvie
  • Salade met gekookte krieltjes, sperziebonen, rucola en pestodressing
  • Kleurige salade met wortel, maïs, gekookte snijboontjes, spinazie, rode ui en gerookte scharrelkip, met een knoflookyoghurtdressing
  • Druivensalade
  • Salade met gegrilde courgette, paprika en aubergine met lollo rosso (sla), geitenkaas en walnoten, met een dressing met walnotenolie, peterselie en rode wijnazijn
  • Rucola-bietensalade met geitenkaas
  • Salade met witlof, kerstomaatjes, venkel en zalm uit blik met een dressing van citroensap, dille en yoghurt
  • Griekse boerensalade

Voor meer gezonde salades: check onze Salade Special vol recepten!

#DurfTeVragen