We hebben 1615 items gevonden.
Géén bietjes, want dat blieft de president niet. Maar verder zal Michelle Obama haar gloednieuwe moestuin bij het White House vol zetten met een rijkdom aan groenten, fruit,…
In mijn studententijd en ook lang daarna schepte ik altijd op tegen mijn moeder over hoe weinig aardappels ik gebruikte. Een beetje afzetten tegen de…
Eindelijk zijn ze er volop: Hollandse aardbeien van de volle grond! Niet die felrode harde exemplaren uit Spanje, of de waterige kasaardbeien. Nee, ik bedoel die echte…
Hèhè. Van die politieke lui in Europa mogen ze nu eindelijk in de winkel liggen: kromme komkommers. Net zoals wrattige worteltjes en knullige knoflook. Het is echt een mijlpaal,…
Jaren geleden heb ik het ooit een keer gekocht en vond het toen fantastisch: halloumi. Dit is een grillkaas van Cyprus. Het heeft wel wat van feta maar is veel elastischer, harder.…
De hormonen gieren door m’n lijf. Nee, ’t is niet uit verliefdheid, hoewel ik veel van m’n man hou. Het zijn de zwangerschapshormonen die overheersen, inmiddels al 6 maanden lang.…
Mary at gegrilde bietjes en dat vond ze heel lekker schrijft ze in deze blog.
Ik ben dol op het roosteren van groente. Het geeft groente zo'n heerlijke smaak, vooral het zoet van…
Ze lagen er weer lelijk te wezen, vanochtend op de markt: zoete aardappels. In een kistje, weggeduwd in een hoekje. Waarschijnlijk omdat bijna niemand ze koopt. Nou ik wel! Verzot…
Moet je voor een recept eiwit opkloppen? Hoe verser het ei, hoe beter het resultaat. Je kunt op 3 manieren bepalen hoe vers je ei is:
1. RekenenJe kunt met de…
Bij Italiaans koken denk je al snel aan pasta en eventueel aan risotto. Maar er is meer aan koolhydraatbronnen in de Italiaanse keuken: de griesmeelachtige polenta bijvoorbeeld of…
Jochem Geerdink is een journalist die niet echt goed voor zichzelf zorgt. Hij sport niet, hij eet zeer onregelmatig, fruit komt zijn huis niet in en in moeilijke tijden zijn Ben &…
Duurzaam gevangen vis van de visboer, een kleurenpalet aan groenten van de markt, hazelnoten uit eigen tuin en walnoten van de boom van de buurman (die “per ongeluk” in onze tuin…
Even een paar dagen van de echte winterse kou in Zuid-Duitsland geproefd. En bij zo’n vakantie hoort natuurlijk ook lekker eten. Nu is Duitsland culinair gezien geen paradijs, maar…
Over een paar dagen begint de lente. Zou de sneeuw dan nu eindelijk echt wegblijven? Fris is het in ieder geval nog steeds, dus is het nog steeds stamppottijd. Zeker op een dag dat…
Een van de lekkerste Hollandse aardappels! Het is een echte seizoensaardappel en komt van de 160 hectare akkerland rond het Westfriese plaatsje Opperdoes. Per jaar oogsten de…
Een weekendje Zeeland met buitenlandse vrienden: daar hoort Nederlandse culinaire traditie bij. Behalve een nieuwe haring is dat natuurlijk ook de pannenkoek. Logisch dus dat we in…
Het steile straatje in Istanbul stond werkelijk tjokvol gedekte tafels. Aan iedere tafel zaten mensen, op iedere tafel stond brood, salades, flessen water en borden soep. Toch at…
Uiterlijk is belangrijk. Dat realiseerde ik me weer toen ik een kookworkshop bijwoonde van de Australische tv-kok Bill Granger. En daarmee bedoel ik niet alleen dat Bill er lekker…
Alleen eten is vaak desastreus voor de slanke lijn. Je eet sneller, bent geneigd de televisie erbij aan te zetten en je eet alles schoon op, omdat het zonde is om weg te gooien.…
In februari was hij in Nederland: Jonathan Safran Foer, de bekende Amerikaanse schrijver. Hij promootte zijn nieuwe boek “Dieren eten”. Daar moest ik bij zijn! Ik vond zijn eerste…
Het blijft raar dat als je aan Engeland denkt je nou niet meteen aan de meest lekkere gerechten denkt, terwijl er toch zoveel topkoks vandaan komen. Jamie Oliver en Nigella Lawson…
De natuur draait haar eeuwige ronden rond de zon, maar eetjournalisten kunnen er ook wat van. In hun vaste jaarcyclus schrijven ze over afvallen (januari), stamppotten (februari)…
Puur en helder water is de beste dorstlesser. Simpel zou je zeggen om daar genoeg van te drinken, ware het niet dat je hier in Nederland voor bijna elk glas water buiten de deur…
Italianen zijn meesters in de pure keuken. Of het nu gaat om een kop koffie, een pasta of om vis. Door de eenvoudige bereidingen, de keuze voor vooral verse pure producten en het…
Tergend langzaam vouwde hij het servetje dicht en deed hij de tas open. Opvallend schraapte hij zijn keel. Hij keek goed rond of iedereen in het restaurant het wel kon zien. En pas…
Een dagje koken voor de vriezer? Jonge ouders doen dat regelmatig. Op hun vrije zaterdag staan ze oververhit te zwoegen boven dampende pannen en achter volle aanrechten. Hun missie…
Op de dag dat ik ’s ochtends boodschappen doe, hoeven mijn kinderen niet te lunchen. Want ze krijgen het een na het ander in hun knuistjes gedrukt. Mijn twee kinderen weten…
Genot kan soms ontaarden in geworstel.
Zoals het drinken van een glas wijn. Daar is niks mis mee, integendeel zelfs, maar de aanbeveling om matig te drinken (1 glas per dag voor…
‘Mama, hoe maken ze pindakaas?’ Ik zit aan de eetkamertafel met mijn 4-jarige dochter als ze me deze vraag stelt. Gelukkig sta ik niet met mijn mond vol tanden en kan ik haar vraag…
Ik ken mensen die snel naar de Chinees of snackbar rijden als ze erg druk zijn en geen tijd hebben om te koken. Dat eten halen net zoveel tijd kost als een pure smakelijke maaltijd…
Een beroemde Harvard professor, Walter Willet, bezocht Nederland. Met een bekende boodschap in zijn professorkoffertje: we hoeven echt niet zoveel melk te drinken als in Nederland…
T-shirts met grappige teksten, daar zijn Amerikanen dol op. Onlangs belandde ik in een landerige bui, al surfend en klikkend, op een webshop voor T-shirts. Mijn oog viel op een…
Als PuurGezond lezer heb je honger. Honger in echt eten, trek in eten dat je je goed laat voelen, dat je gezondheid ten goede komt en dat puur en onbewerkt is.
Ook het kabinet…
Ken je het nieuwe Hollandsch streekproduct al, met een exquise smaak? Het ultieme scharrelvlees, logischer dan biologisch? Haast je, want er zijn er nu 100.000 van beschikbaar.…
Doe jij het ook één keer per dag, zoals de meeste Nederlanders? Sommige lusten er wel pap van en doen het zelfs ’s morgens én ’s avonds. Mij niet gezien. Nergens voor nodig. Ik heb…
Speltbloem is wat ‘zwaarder’ dan gewone bloem, een cake met spelt heeft daarom bakpoeder nodig om voldoende te kunnen rijzen. Gebruik per 100 gram speltbloem 1 gram bakpoeder. Ook…
Al zolang ik kan koken, probeer ik de hachee van mijn oma te evenaren. Maar het lukte me nooit, die smaak –die ik precies in mijn hoofd had– kreeg ik er niet aan. Ik…
Ganzeneieren kan je op dezelfde manier als kippeneieren verwerken. Ze zijn alleen 2-3 keer zo groot als een kippenei. Zorg er wel voor dat je ganzenei altijd helemaal gaar eet…
Ben jij geen sportschooltype maar zie je wel het belang van dagelijks voldoende bewegen in? En vooral: wil je je beweging wat opschroeven, maar zoek je een stok achter de deur?…
Er waait een frisse wind door de hoofden van voedingswetenschappers. Ze durven eens verder te kijken dan de Schijf van vijf, ze dromen over het oerdieet en ze zijn niet meer bang…
Je kunt ook terecht bij een gewone warme bakker. Neem dan stevig brood zonder teveel toevoegingen, zoals bijvoorbeeld Allinson of volkorenbrood. Je kunt ook een…
Vraag: Mijn dochter van 2 krijgt op het kinderdagverblijf een warme maaltijd in plaat van volkorenbrood. Maar is de daar geserveerde maaltijd wel gezonder dan een bruine boterham? …
Onze redacteur Mary is wat je noemt een echte foodie. De hele dag is ze met eten bezig.
'Eten…. ik ben er de hele dag mee bezig. Met het kopen van eten, het zelf opkweken van…
Een brood kun je bakken van de basisingrediënten meel, water en gist. Maar bij het bakken van veel broodsoorten worden broodverbeteraars gebruikt. Ze hebben verschillende functies:…
In peperkorrels zit de stof piperine. Als je gemalen peper op de een of andere manier opsnuift, irriteert dit de zenuwuiteinden in je neus waardoor je gaat niezen. Tegelijk…
Natuurlijk is Hollandse Nieuwe niet te versmaden, maar vergeet ook niet een pot zure haring in de kast te hebben. Het vette visje haring wordt een frisse jongen door hem in te…
Ben ik tegen vlees eten? Nee. Ik vind vlees gezond en lekker. Wel ben ik tegen bio-industrie, tegen zinloos geweld tegen en gesleep van dieren. Ik probeer een brave carnivoor te…
Kun jij wel wat extra gewicht gebruiken omdat je (te) slank bent? Ook dat kan op een Puur Gezonde manier:- Maak eens hangop en voeg daar noten, honing en fruit aan toe voor een…
Vakantie is heerlijk, en ik geniet er altijd van, maar het is ook zo lekker om weer thuis te zijn. Mijn eigen bed, mijn eigen badkamer en mijn eigen keuken die van alle gemakken…
Het verschil zit in de manier van verwarmen. Bij een heteluchtoven blaast een ventilator hete lucht de oven rond. Hierdoor is de temperatuur in de oven overal gelijk. Dat is ideaal…
Jazeker! Als alle Nederlanders de helft van de week kiezen voor duurzaam vlees en de andere helft voor een plantaardig alternatief, verminderen zij de milieubelasting door…
Suiker (vaak bruine basterdsuiker) en azijn (of een andere zure vloeistof) vormen meestal de basis van de zoetzure smaak. Vervolgens geven kruiden en specerijen de specifiekere…
In het kader van ‘je moet alles een keer geprobeerd hebben in je leven’ heb ik de afgelopen weken brood gebakken met een broodbakmachine. Broodbakken vind ik ontzettend leuk,…
Dat boerenkool, en ook spruitjes, van smaak veranderen als “de vorst eroverheen geweest is” is zeker. Planten bevatten zetmeel dat voor de groei van de plant wordt omgezet in…
Ik houd van zelf koken maar ook van lekker uit eten. Heerlijk om me te laten verwennen met een goede maaltijd. Alleen zit ‘m daar nu vaak het probleem. Het restaurant-diner valt me…
Samen eten met je kinderen: dat is gezellig. Je praat even bij, je geeft ze gezond en lekker eten, je geniet van het samenzijn. Maar wat gebeurt er als je kind niet goed wil eten?…
Wist je dat de meeste gedroogde pastasoorten ook zonder ei en koemelk worden gemaakt? Dit kan omdat er voor deze pasta meel van harde tarwe wordt gebruikt, de zogenoemde…
Voor het beste resultaat hebben wij zeker wat tips:
Verwarm de oven altijd extra heet voor op 220 ºC en bak de soufflé bij 180 – 200 ºC. Gebruik alleen een hoge ronde vorm, dan…
In feite kun je van elke soort appel wel appeltaart bakken, maar sommige soorten lenen zich er wat beter voor. Goudrenetten, Jonagold, Braeburn en Lombarts zijn bij uitstek appels…
Een blinde vulling gebruik je voor het bakken van een krokante deegbodem voor bijvoorbeeld een quiche of hartige taart. Het is een soort nepvulling.
Maak je gebruik van een blinde…
Mijn geboortestad is Hoofdstad van de smaak dit jaar. Veel aandacht voor de producten van het Noord Limburgse landschap, het landschap waar ik mijn kinderjaren doorbracht. Maar als…
Gelukkig loopt het zo’n vaart niet, want dan zouden we een wandelende tijdbom zijn. E621 staat voor natriumglutamaat, een zout (natrium) van glutaminezuur. Glutaminezuur is één van…
Daarop kun je niet simpel ja of nee antwoorden. Stevia komt van de steviaplant, ook wel honingkruid genoemd. De plant groeit van oorspong in het subtropische Zuid-Amerika. De zoet…
Om onze goede samenwerking te vieren, ging de redactie van Puur Gezond naar Valencia. We waren van plan onze smaakpapillen te verwennen met typische Spaanse delicatessen en volop…
Wie de afgelopen dagen de ‘paardenvleesgate’ gevolgd heeft, kan tot de conclusie zijn gekomen dat paardenvlees iets vreselijks is. Dat het een soort verwerpelijk vlees is dat we zo…
Gemalen specerijen zijn prima van smaak en natuurlijk lekker handig om op voorraad te hebben. Maar ga je voor meer smaak, maal ze dan zelf in een vijzel. De smaakdrager in…
Natuurlijk, hier komen ze:
Kies een verse en stevige sinaasappel. Oude schillen zijn lastig te raspen en smaken niet lekker.Was de sinaasappel goed.Gebruik een speciale…
Nee, voor de opname van vetten maakt dat niet uit. Een zoute haring smaakt weliswaar veel vetter dan een zure, maar dat is ook het enige verschil wat betreft de vetten. Azijn uit…
Super handig zo’n pan met anti-aanbaklaag! Het eten bakt minder snel aan en de pan is gemakkelijk schoon te maken. Nog een voordeel is dat je minder vet nodig hebt in vergelijking…
Sinds kort is in diverse supermarkten (in de zuivelkoeling) verse lactosevrije melk verkrijgbaar. Deze melk is gemaakt van halfvolle melk, maar bevat minder dan 0,01% lactose en is…
Lange tijd werd beweerd dat het overslaan van het ontbijt leidt tot gewichtstoename. De laatste tijd hoor je steeds meer tegengeluiden.
Het gevaar van het ontbijt overslaan is dat…
Dit is een ingewikkelde kwestie. Soja is afkomstig van de sojaboon, die voornamelijk in Zuid-Amerika wordt geteeld. Door de alsmaar groter wordende vraag naar soja, is steeds meer…
Je hoort de laatste tijd inderdaad veel slechte berichten over granen. Er zijn niet zoveel mensen gevoelig voor gluten als je zou denken, maar feit is wel dat we in onze voeding…
Aan knoflook worden allerlei medicinale krachten toegeschreven. De bioactieve stoffen waar het om draait zijn zogenoemde dithiolthionen (allicine). Maar willen deze stoffen echt…
Geniet je ook altijd zo van koffie? Heerlijk zo’n oppepper. Ik kan echt lyrisch worden van een lekkere cappuccino met goed opgeschuimde verse melk. Maar ik geniet ook van een…
Er circuleren juichende verhalen op het internet, maar dat je met een tarwegrasdrankje ‘als het ware getransformeerd zonlicht binnenkrijgt’ betwijfelen we. Tarwegras is jonge tarwe…
Baking soda, ook wel natriumbicarbonaat, is een rijsmiddel. Het wordt inderdaad veel gebruikt in Engeland maar ook in de Amerikaanse keuken. Baking soda zorgt ervoor dat deeg…
Borstvoeding heeft bij ons de voorkeur, puurder kan namelijk niet! In borstvoeding zit alles wat je kindje nodig heeft om zich goed te ontwikkelen. Niet alleen bevat moedermelk de…
Crisis! Hebben we het nog wel ergens anders over? Je zou er helemaal depri van worden door alle negatieve berichten. Terwijl die crisis ons toch ook nog wel wat goeds brengt. Zo…
Het is weer het seizoen van de bijna vergeten groente postelein. Deze groene bladgroenten komt oorspronkelijk uit het verre oosten, maar wordt tegenwoordig ook in Nederland…
Heel herkenbaar, je zet een pannetje melk op het vuur gaat ondertussen wat anders doen en voor je het weet zit het hele fornuis onder. De eiwitten in melk zijn de veroorzakers van…
Van knollen tot citroenen en van haver tot gort: onze spijsvertering kan werkelijk alles aan. Zelfs voor een springerige sprinkhaan draaien onze maag en darmen hun hand niet om. De…
Bulgur is een graanproduct gemaakt van tarwe
Bulgur is een graanproduct gemaakt van tarwe. De hele tarwekorrels zijn gestoomd of voorgekookt en daarna gebroken. Oorspronkelijk komt…
Eigenlijk heel simpel: strooi vlak voordat je de schotel in de oven schuift een beetje paneermeel over de kaas. Paneermeel kun je kant-en-klaar kopen, maar ook zelf maken van oud…
Frambozen en ander zacht zomerfruit zijn heel kwetsbaar en gevoelig voor bederf. Als je een bakje koopt, zoek dan meteen de zachte of aangetaste exemplaren eruit. Spreid de rest…
Een snel ontdooide quiche, tomatensoep uit blik of opgewarmde saté met saus. Niet echt mijn ding, maar oké het kan best voor een keer. Maar in een restaurant? Daarbij heb je toch…
Lekker vers geklopte slagroom! Als je het goed doet, verdubbel je het volume van de room. Let hierbij op het volgende :
Zorg dat de slagroom koud is. Ook al heb je houdbare…
Het wordt een superfood genoemd: gedroogde Inca bessen. Deze bijzondere vruchtjes zijn inderdaad rijk aan antioxidanten, maar ook bijzonder van smaak.
De Inca bes komt…
Nee, je kunt deze plekken beter (ruim) wegsnijden. In de groene plekken zit de natuurlijke gifstof solanine, deze stof zit ook waar de uitlopers groeien. Deze stof kan bij een…
En papillote betekent dat je ingrediënten gaar stoomt in een afgesloten pakketje op de barbecue of in de oven. Met deze bereidingswijze behouden de voedingsmiddelen optimaal hun…
Veel brood moeten we eten van het Voedingscentrum. Ik, als 46-jarige dame, word bijvoorbeeld geadviseerd om minstens zes sneetjes per dag te eten. Want dat levert me vezels, jodium…
Als je aan het sporten bent is er niks vervelender dan kramp. De spier trekt zich sterk samen en ontspant zich niet meer, wat een pijnlijk gevoel geeft. Kun je kramp voorkomen?…
Prachtig van kleur en nu volop op de markt en in de winkel: verse vijgen. Je eet verse rijpe vijgen gewoon met schil en al. Maar je kunt ze ook schillen. Omdat ze zo zoet smaken is…
Goed nieuws voor werkzoekenden, studenten, alleenstaande ouders, chronisch zieken, oude van dagen en wie het nog meer niet al te breed heeft in deze crisistijd: er is een…
Spelt wordt ook wel wilde tarwe of “oer”graan genoemd, want het behoort tot één van de oudste graansoorten. Spelt is steeds meer in opkomst en wordt ook steeds vaker in Nederland…
Biologische landbouw gaat met respect om met natuur, mens en dier. Dit betekent bijvoorbeeld geen gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen of kunstmest en meer (buiten)ruimte…
We zetten het even op een rijtje:
Witte azijn: puur azijnzuur en is neutraal, iets scherp van smaakBalsamicoazijn: intens zoetzure smaak van wisselende kwaliteit. Er is witte en…
Een scheut room bij je soep, saus of groenten… heerlijk! Het maakt een gerecht smeuïg, vol en romig van smaak. Maar room heeft een hoog vetpercentage. Dat maakt een gerecht een…
De kiwibes is net een kleine gladde mini-kiwi van circa 10 gram. Heerlijk zoet en gewoon met schil te eten. De gewone kiwi kan in Nederland niet geteeld worden ons klimaat is te…