Hoe maak je bessenjam?

Op het moment zijn er zoveel verschillende soorten bessen te koop dat de verleiding wel heel groot is er iets anders mee te doen dan ze alleen maar in de yoghurt te eten. Rode bessen, kruisbessen, blauwe bessen, bosbessen, frambozen, bramen en natuurlijk niet te vergeten aardbeien lenen zich perfect voor een lekkere jam. Zo vang je de zomer in een potje. Van 1 kilo fruit maak je al 3-4 potjes. Het normale recept voor jam is 1 kilo suiker op 1 kilo fruit. Het kan ook met veel minder suiker.

Ga uit van 1 kilo bessen of ander fruit. Was het fruit en laat het goed uitlekken. Pureer de bessen. Wil je geen pitjes in de jam, roer de vruchten dan door een zeef. Meng de puree met 250 gram suiker en een zakje geleipoeder*. Breng het geheel zachtjes aan de kook en laat het 4 minuten doorkoken. Schenk de jam in schoongemaakte potten. Goed tot bovenaan afvullen en direct sluiten. Potten op de kop zetten en af laten koelen. Bewaar deze jam in de koelkast, door het lage suikergehalte kan de jam snel bederven.

Je kunt als potten oude lege jampotjes gebruiken. Was deze - inclusief de dekseltjes - af met heet water met soda. Spoel ze goed heet na en laat ze op een schone theedoek drogen.

*Geleipoeder bestaat uit pectine. Pectine is een natuurlijk geleermiddel dat in vruchten voorkomt. Als je jam met alleen suiker maakt, moet je het fruit een tijdje laten inkoken om een geleereffect te krijgen. Korter koken is gemakkelijker, levert meer jam op en het is ook lekkerder!

439335434920434921434922439336 439337 435972
preload 0preload 1preload 2preload 3preload 4preload 5preload 6preload 7preload 8preload 9preload 10preload 11preload 12preload 13preload 14preload 15preload 16preload 17preload 18preload 19preload image 1preload image 2preload image 3preload image 4preload image 5preload image 6preload image 7preload image 8preload image 9preload image 10preload image 11preload image 12preload image 13preload image 14preload image 15preload image 16preload image 17preload image 18preload image 19preload image 20preload image 21preload image 22preload image 23preload image 24preload image 25preload image 26preload image 27preload image 28preload image 29preload image 30preload image 31preload image 32preload image 33preload image 34preload image 35preload image 36preload image 37preload image 38preload image 39preload image 40preload image 41preload image 42preload image 43preload image 44preload image 45preload image 46preload image 47preload image 48preload image 49preload image 50preload image 51preload image 52preload image 53preload image 54preload image 55preload image 56preload image 57preload image 58preload image 59preload image 60preload image 61preload image 62preload Themeimage 0preload Themeimage 1preload Themeimage 2preload Themeimage 3preload Themeimage 4preload Themeimage 5preload Themeimage 6preload Themeimage 7preload Themeimage 8preload Themeimage 9preload Themeimage 10preload Themeimage 11preload Themeimage 12preload Themeimage 13preload Themeimage 14preload Themeimage 15preload Themeimage 16preload Themeimage 17preload Themeimage 18preload Themeimage 19preload Themeimage 20preload Themeimage 21preload Themeimage 22preload Themeimage 23preload Themeimage 24preload Themeimage 25
010
0  
Vind ik leuk
0
4 reacties4
Bevestig
Nee
Ja
Informatie
Ok
Vorige Volgende Verberg voorvertoning afbeeldingen
Sluit voorvertoning webpagina
Voorbeeld laden ...
Uploaden afbeelding Uploaden pdf
Voorbeeld laden ...
Voorbeeld van je geuploade afbeelding Annuleer uploaden afbeelding
*: verplicht veld
Voorvertoning reactie
Sluit voorvertoning reactie
Annuleer antwoord
Uw reactie is een antwoord op de volgende reactie:
Jeanette Van veenendaal
Reacties uitklappenReacties invouwen
Vind ik leuk
0

Jeanette Van veenendaal -   4 maanden 2 dagen geleden   1502619277 nog geen score.
Wat ik altijd doe is citroensap erdoor en tijdens koken citroenschil erbij hier zit ook pictine in. Daarnaast bij pruimenjam maken sla ik een paar pitten kapot doe ze in een thee ei...tijdens koken erbij zit ook pictine in wordt de jam iets steviger

Antwoorden op reactie
Vorige Volgende Verberg voorvertoning afbeeldingen
Sluit voorvertoning webpagina
Voorbeeld laden ...
Uploaden afbeelding Uploaden pdf
Voorbeeld laden ...
Voorbeeld van je geuploade afbeelding Annuleer uploaden afbeelding
*: verplicht veld
Voorvertoning reactie
Sluit voorvertoning reactie
Mary Stottelaar
Vind ik leuk
0

Mary Stottelaar -   4 maanden 2 dagen geleden   1502620093 nog geen score.
dank voor de tip! Goede aanvulling

Antwoorden op reactie
Vorige Volgende Verberg voorvertoning afbeeldingen
Sluit voorvertoning webpagina
Voorbeeld laden ...
Uploaden afbeelding Uploaden pdf
Voorbeeld laden ...
Voorbeeld van je geuploade afbeelding Annuleer uploaden afbeelding
*: verplicht veld
Voorvertoning reactie
Sluit voorvertoning reactie
Jo Mulder
Reacties uitklappenReacties invouwen
Vind ik leuk
0

Jo Mulder -   4 maanden 6 dagen geleden   1502267428 nog geen score.
Als ik deze verhouding/recept aanhou, Hoelang is de jam dan houdbaar ?

Antwoorden op reactie
Vorige Volgende Verberg voorvertoning afbeeldingen
Sluit voorvertoning webpagina
Voorbeeld laden ...
Uploaden afbeelding Uploaden pdf
Voorbeeld laden ...
Voorbeeld van je geuploade afbeelding Annuleer uploaden afbeelding
*: verplicht veld
Voorvertoning reactie
Sluit voorvertoning reactie
Mary Stottelaar
Vind ik leuk
0

Mary Stottelaar -   4 maanden 6 dagen geleden   1502268309 nog geen score.
Beste Jo, als je het in de koelkast bewaart ongeopend wel 2 maanden. Geopend een week of 2. Wat je ook kunt doen is de potjes in de vriezer bewaren (niet te ver vullen). na ontdooien in de koelkast dan 2 weken houdbaar. succes!

Antwoorden op reactie
Vorige Volgende Verberg voorvertoning afbeeldingen
Sluit voorvertoning webpagina
Voorbeeld laden ...
Uploaden afbeelding Uploaden pdf
Voorbeeld laden ...
Voorbeeld van je geuploade afbeelding Annuleer uploaden afbeelding
*: verplicht veld
Voorvertoning reactie
Sluit voorvertoning reactie
Quinoa-salade

Quinoa salade

4 personen
bereidingstijd 50 minuten

Lees meer
Peulvruchtenparade

Peulvruchtenparade

4-6 personen

 

 

Lees meer
Mosselsoep met saffraan en witte wijn

Mosselsoep met saffraan en witte wijn

4 personen
bereidingstijd: 45 minuten

Lees meer
American pancakes

Hoe maak je American Pancakes?

Echt een feestelijk verwenontbijt, deze kleine dikke Amerikaanse pannenkoekjes. Het recept komt uit ons boek "PuurGezond! Slank in 8 stappen".

Lees meer
salade geroosterde biet zonder suiker

Salade met geroosterde bieten en pecorino romano

lunch- of hoofdgerecht 
4 personen
bereidingstijd: 30 minuten

Lees meer
hoe maak je stoofvlees italiaans

Hoe maak je stoofvlees op z'n Italiaans?

Het wordt weer eens tijd om je huis te vullen met de heerlijke geuren van een lekkere pan stoofvlees. Veel werk? Juist niet. Zo’n stoofschotel staat snel op en daarna heb je er bijna geen omkijken meer naar.

Lees meer
Kokosyoghurt en gebakken peer

Kokosyoghurtpannenkoek met gebakken peer

4 personen
Ontbijtgerecht

Lees meer
Pizza zelf maken

Hoe maak je pizza?

Wat pizza betreft kn je volop kiezen voor gemakkelijk: pizza laten bezorgen door de pizzakoerier of een verse of diepvriespizza afbakken in de oven.

Je kunt het jezelf ook iets minder gemakkelijk, maar wel leuker en lekkerder maken door de pizza...

Lees meer
vegan linzenpate

Linzenpaté

hoofdgerecht
4 personen
bereidingstijd: 30 minuten
oventijd: 50 minuten

Lees meer

Hoe maak je pindakaas?

Ik heb nooit begrepen waarom pindakaas zo verguisd werd als broodbeleg. Gelukkig is dat verleden tijd. Het is rijk aan gezonde vetten, vitamine E en het smaakt gewoon lekker. Met de pindakaas uit de supermarkt is niet zo veel mis, het is een vrij...

Lees meer
Wortel-sinaasappelsmoothie met gember

Wortel-sinaasappelsmoothie met gember

Voor 4 glazen
Bereidingstijd: 15 minuten

Lees meer
Hoe maak je schnitzels?

Hoe maak je schnitzels?

Vissticks, kroketten, kibbeling en schnitzels danken er hun populariteit aan: het knapperige korstje. Gemaakt van paneermeel en een plakmiddel. Dat kun je zelf ook!

Lees meer
Zoete aardappelsoep met gember en gremolata

Zoete aardappelsoep met gember en gremolata

voor- of lunchgerecht
5-6 personen
bereidingstijd: 40 minuten

Lees meer
Hoe maak je mexicaanse salsa?

Hoe maak je Mexicaanse salsa?

Een heerlijke en gezonde dip! Gebruik ‘m in een wrap, of bij gegrilde kip, bij gebakken aardappeltjes of met wat tacochips.

Lees meer
knolselderijsoep met paddenstoelen

Knolselderijsoep met paddenstoelen

voorgerecht
2 personen
bereidingstijd: 30 minuten

Lees meer
Hoe maak je sportdrank?

Hoe maak je sportdrank?

Een uurtje sporten? Een glas water voldoet prima om de dorst te lessen. Wie langer dan een uur sport, of behoorlijk fanatiek te keer gaat, kan wel iets meer gebruiken. Een sportdrank dus. Ook die kun je zelf maken!

Een dorstlessende sportdrank...

Lees meer
Kikkererwtencurry en munt-chilisaus

Kikkererwtencurry met burrito’s en munt-chilisaus (Mexico)

Voor 4 personen
Voorbereiding: 35 minuten
Kooktijd: 50 minuten

 

 

 

Lees meer
Hoe maak je kruidenboter met knoflook?

Hoe maak je kruidenboter met knoflook?

Kruidenboter kun je gemakkelijk zelf maken. Je kunt er eigenlijk elk kruid in doen dat je lekker vindt. Standaard kruidenboter maak je met peterselie en bieslook. Maar denk ook aan basilicum, dragon, rozemarijn of tijm.

Lees meer
Kip met harissa uit de oven

Kip met harissa uit de oven

4 personen
Voorbereiding: 10 minuten; Kooktijd 45 minuten

Lees meer
Hoe maak je rode kool?

Hoe maak je rode kool?

Rode kool is best lekker uit een potje of de diepvries. Maar maak het ook eens zelf!

Lees meer