Cherimoya

Cherimoya, suikerappel, roomappel of Jamaica-appel? Heb jij deze vreemde vrucht al eens in de winkel zien liggen? Wij vertellen je er alles over.

Oorsprong

De cherimoya is een tropische vrucht en groeit van oorsprong in het Andesgebergte in Zuid-Amerika op een gigantische hoogte van tot wel 2000 meter. Deze aparte vrucht groeit daar aan bomen, die wel tegen de hoogte, maar niet tegen de kou kunnen. Bij een temperatuur van -3 graden sterft de boom. Daardoor kan deze vrucht niet in Nederland groeien en zagen we hem tot voor kort niet in de winkels. Tegenwoordig worden ze verbouwd in Spanje, Israël, Chili en China maar omdat ze door de zachte schil moeilijk te vervoeren zijn, zie je ze nog niet zo vaak in Nederland. Meeste kans maak je bij de toko of op de markt.

Smaak

De namen roomappel en suikerappel geven al een beetje aan hoe de cherimoya smaakt: namelijk vol, romig en zoet. Het rijpe vruchtvlees lijkt op een rijpe peer en sommige mensen omschrijven de smaak als een combinatie van aardbei, framboos en ananas. Anderen zeggen dat het juist lijkt op een mix van peer, ananas en meloen. Klinkt allemaal goed!

Gezond?

De cherimoya bevat veel verschillende vitamines en mineralen. Zo zit er veel vitamine C in, maar ook verschillende B vitamines. Ook bevat deze vrucht een redelijke hoeveelheid eiwit, wat fruit meestal niet heeft. Verder zitten er lekker veel vezels in en is deze vrucht voor de romige en zoete smaak verrassend light.

Kopen en bewaren

Koop een mooi groen exemplaar dat al een beetje zacht aanvoelt, maar nog geen zwarte plekken heeft. Let wel op dat je er voorzichtig mee bent, het zijn zeer kwetsbare vruchten. Bewaar ze thuis niet in de koelkast, want dan stop je het rijpingsproces. Je kunt ze het beste 2 - 3 dagen op de fruitschaal leggen om nog verder te rijpen. De vrucht is rijp als je het vruchtvlees zachtjes in kunt duwen en de schil van groen naar zwart begint te verkleuren. Laat ze echter niet te lang liggen, want ze bederven erg snel.

Opeten maar!

Snijd de vrucht in de lengte doormidden en verwijder de zwarte zaden. Deze zijn namelijk niet eetbaar (giftig). Snijd of lepel het vruchtvlees los van de schil en smullen maar! Lekker om zo te eten als gezond tussendoortje, in een gezonde smoothie of doe hem in een vruchtensalade als toetje. Ook leuk als borrelhapje met een plakje rauwe ham eromheen.

Recepten met fruit