Druiven

Het is weer druiventijd!

Wist je dat bijna 90% van de totale druivenoogst op de wereld is bestemd voor het maken van wijn? Deze wijndruiven zijn niet zo geschikt om zo te eten. Daarvoor moet je tafeldruiven hebben, omdat die zoeter zijn. Er zijn blauwe en "witte" (eigenlijk geelgroene) druiven. Tegenwoordig zijn er ook veel soorten die zonder pit worden gekweekt, zoals de Thompson Seedless en de Sultana. 

En druiven van Nederlandse bodem? Het kan. In ons land komen steeds meer wijngaarden voor, met rassen die speciaal gekweekt zijn voor in ons klimaat. Voorbeelden zijn de Rembrand en Boskoop Glorie. De beste Hollandse tafeldruiven komen uit het Westland. 

Druiven bewaar je 2-3 dagen op een koele plek. In de koelkast blijven ze ongeveer een week goed, leg ze onafgedekt op een bord. Natuurlijk kun je druiven ook in gerechten verwerken, bijvoorbeeld deze salade met druivenof dit lekkere lunchgerecht.

 

Recepten met fruit