Boekweitgrutten

Je oma kent ze waarschijnlijk nog wel: boekweitgrutten.

Ze zijn weer helemaal terug van weggeweest, maar nu heet het in de natuurvoedingswinkel gewoon “boekweit”. De vorm van boekweit lijkt sterk op die van beukennootjes, maar dan veel kleiner. Je kunt het gekookt eten bij de warme maaltijd in plaats van bijvoorbeeld rijst.

Pseudograan

Boekweit is een pseudograan, het zijn namelijk de vruchten/zaden van een kruidige plant. Qua voedingswaarde lijkt het trouwens wel op een graan en bevat het ook veel vezels. Boekweit in de Nederlandse winkels wordt hoofdzakelijk geïmporteerd uit China. Boekweit is ook geroosterd te koop onder de naam Kasha. Vanwege de geroosterde smaak extra lekker in salades.

Zo bereid je boekweit

Gebruik per persoon ongeveer 75 g boekweit en kook dit ongeveer 15 minuten in 150 ml water. Gekookte boekweit blijkt wat plakkerig. Kasha hoef je maar 5-7 minuten te koken.

Recepten met granen