Tuinboon

Je kunt nu letterlijk je eigen boontjes doppen. Want het is de tijd voor verse tuinbonen.

Tuinbonen worden ook wel "dikke duimen" of "boeren bozen" genoemd. Deze zomergroente is niet alleen niet te versmaden, de bonen zijn ook nog eens heel gezond. Als je ze niet te lang kookt (5-10 minuten) bevatten ze veel vitamine B en C.

In iedere peul zitten ongeveer 2-5 boontjes. Van elke kilo ongepelde tuinbonen houd je zo’n 200 g boontjes over. Heerlijk met een mosterdsaus, in rauwkostsalades, met blokjes ham en ui en natuurlijk ouderwets met fijngehakt bonenkruid.

Zo dop je ze: zet je duimen op de bolle kant van de peul, druk de peul open en je kunt de bonen er zo uithalen. Na het koken kun je de bonen nogmaals doppen. Dan haal je de stugge velletjes eraf, waardoor je mooie groene boontjes overhoudt. Ze zijn dan “dubbel gedopt”.

Recepten met Groenten