Diepe herfst

‘Je bent een diepe herfst-type’, zei de stylist tegen me. Mooi zo, dacht ik, want de herfst is mijn lievelingsseizoen.

Volgens de stylist staan kleuren als bordeauxrood, chocoladebruin, aubergine en olijfgroen mij prachtig. Niet voor niets zijn dit allemaal eet-kleuren. De herfst is het seizoen van het oogsten, van rijpheid. Het is een rijk, onstuimig, uitbundig seizoen. Als ik door de duinen loop, kijk ik naar de verkleurende blaadjes, ik vind eikels, kastanjes en beukennootjes, zoek paddenstoelen, hoor de herten burlen. Ook het eten is uitbundig in de herfst. Er staat zó veel lekkers op het menu. Pompoenen, spruitjes, paddenstoelen, noten, appels, peren, wild...

En ja, natuurlijk is de herfst ook het seizoen van verval, van verlies. De zomer is voorbij, de natuur maakt zich op voor de schrale en koude winter. Maar de rijkdom van de herfst zorgt dat dieren kunnen overleven in de winter. En het vallen van de blaadjes biedt de bomen rust en ruimte in de winter. Alles heeft een reden.

Ik vind het fijn om in een klimaat te wonen waarin er zulke sterke seizoenswisselingen zijn. Het maakt me bewust van het verstrijken van de tijd en de kracht van de natuur. Juist in dit maffe, onrustige jaar waarin corona de wereld regeert, is dat een troost. Het mooie weer tijdens de lockdown in maart, de luchtige zomer waarin de regels weer wat werden losgelaten en nu weer de herfst waarin de spanning weer toeneemt. Het wordt een diepe herfst. Misschien wordt het een kille winter. Maar het wordt ook altijd weer lente.

Karine

PS wil je ook genieten van de rijke smaken van de herfst? In de winkel koop je voor € 7,50 een compleet Slank Herfstmenu voor een hele maand.

Karine Hoenderdos is redacteur van PuurGezond. Ze schreef de boeken "PuurGezond: slank in 8 stappen" en "Eet meer".

Herfstrecepten