9 keer over tuinbonen

Zoals wij hier de Hollandse Nieuwe vieren, vieren ze in Italië de oogst van de eerste nieuwe tuinbonen. Goed idee van de Italianen, want deze heerlijke boontjes zijn maar kort verkrijgbaar. Met deze tips weet je alvast waar je op moet letten zodra het tuinbonenseizoen in juni weer start!

1. Wat is een tuinboon?
Tuinbonen zijn de zaden van een grote, viltachtige peul. Je haalt  het boontje uit de peul en dat noem je "doppen". Plantkundig gezien zijn tuinbonen peulvruchten, maar voedingskundig worden ze onder de groenten ingedeeld. Dit komt omdat ze meestal als groente gegeten worden, net als sommige andere plantkundige peulvruchten zoals doperwten, sperziebonen en peultjes.

2. Let op de kleintjes
In juni komt de tuinbonenoogst op gang en deze duurt ongeveer 2 maanden. Kleine tuinbonen zijn het lekkerst. Hoe verder je in het tuinbonenseizoen bent, hoe groter, taaier en minder smaakvol de bonen worden.

3. Een peulenschilletje
Voel altijd even aan de peul of deze stevig is en er genoeg bonen in zitten. Het uiterlijk van de peulenschil is verder niet belangrijk. Het is slechts verpakkingsmateriaal om de boontjes te beschermen. Eventuele bruine verkleuringen of kleine beschadigingen doen niets af aan de kwaliteit van de boontjes.

4. Je eigen boontjes dubbeldoppen
Als je tuinbonen uit de peul haalt, zitten ze ook nog verpakt in een mintgroen vliesje. Dit vliesje kun je gewoon eten, maar smaakt wat bitter. Als je dat vliesje er ook nog afhaalt, noem je dat "dubbel doppen". Tuinbonen dubbel doppen is dus niet noodzakelijk, maar het geeft wel een iets vollere, zoetere smaak. Hoe je tuinbonen dubbel dopt, zie je in deze video.

5. Honger maakt geen rauwe bonen zoet
Tuinbonen kun je niet rauw eten. In peulvruchten en bonen komt van nature een giftige stof voor, die door verhitten onwerkzaam wordt. Tuinbonen worden meestal gekookt of gesmoord gegeten, maar je kunt ze ook roerbakken. Maak er bijvoorbeeld eens een lekkere risotto mee. De kooktijd van tuinbonen is (afhankelijk van de grootte) ongeveer 10 minuten. Als je tuinbonen dubbel dopt, blancheer je ze kort om het extra vliesje te kunnen verwijderen. Hierna kun je ze verder bereiden. Hou er rekening mee dat dubbel gedopte bonen iets eerder gaar zijn, omdat ze tijdens het blancheren al een beetje garen.  

6. Groene smaakmakers voor de tuinboon
De naam zegt het al: bonenkruid vormt met zijn wat peperige smaak een perfecte match met de tuinboon. Maar voeg ook eens verse salie, munt, basilicum, dille, tijm of oregano toe om de smaak van de bonen extra te verrijken.

7. Tuinbonen en umami
Producten met veel umami, de hartige vijfde basissmaak, gaan erg goed samen met tuinbonen. Combineer tuinbonen daarom eens met wat geschaafde Pecorino of Parmezaanse kaas, geitenkaas, feta, ansjovis, een hardgekookt ei of een gefruit uitje.

8. In de puree
Voeg wat gepureerde tuinbonen toe aan een zelfgemaakte guacamole. De bonen maken de guacamole wat steviger en voedzamer. Je kunt van tuinbonen zelf ook een lekkere dip maken, bijvoorbeeld door ze te pureren met zure room, citroensap, knoflook, tahin en wat verse munt.

9. Gezonde boontjes
Behalve dat ze superlekker zijn, passen tuinbonen prima in een PuurGezonde voeding. Qua voedingswaarde zitten tuinbonen een beetje tussen groenten en peulvruchten in. Ze bevatten lekker veel vitamine B en C en daarnaast ook vezels en eiwitten. Een goede vleesvervanger zijn tuinbonen trouwens niet. In vergelijking met bijvoorbeeld witte bonen of kikkererwten is de hoeveelheid eiwit in tuinbonen een stuk lager. Maar gezond zijn ze sowieso!
 

Tuinbonen passen perfect in een PuurGezond zomermenu. Wil je meer PuurGezond inspiratie voor zomerse dagen? Schaf het PuurGezond Slanke Zomermenu aan. Voor 28 dagen suggesties voor ontbijt, lunch en warme maaltijd, afgestemd op de zomer. En zo weet jij zeker dat je gezond eet. Te koop voor € 7,50 in onze webwinkel.

Lenterecepten