tomatensaus wordt gemaakt met tomaten en kruiden

Een makkelijke eerste stap naar een puurder eetpatroon: zelf tomatensaus maken.

Wil je minder kant-en-klaar en minder zakjes en pakjes gebruiken bij het koken? Dan is het zelf maken van een tomatensaus voor bij de pasta een goede eerste stap. Het is heel eenvoudig:

Pel en snipper 1 grote teen knoflook en 1 ui. Verhit een flinke scheut olijfolie in een braadpan en bak de ui en de knoflook zachtjes zodat het heerlijk begint te ruiken.

Voeg een theelepel gedroogde oregano, een theelepel gedroogde basilicum en een mespunt tijm toe (je mag ook verse kruiden nemen) en bak dit een paar seconden mee. Voeg nu 2 blikken hele gepelde tomaten (of 1 kilo verse tomaten in stukjes) toe en laat ze op een laag vuur meepruttelen.

Voeg 1 mespunt suiker (dat doet echt veel voor de smaak, vervang het eventueel door honing) en 1 eetlepel rode balsamicoazijn toe en laat de tomaten minimaal 30 minuten zachtjes pruttelen. Langer mag, maar dan wel in de gaten houden dat de saus niet te veel indikt. Eventueel kun je dan nog wat water (of een beetje rode wijn) toevoegen en nog even door laten pruttelen. Maak op smaak met zout en peper.

We hebben het ook even voor je op video gezet: klik hier

8 gemakkelijke variaties

Meer groenten op het menu dat is een belangrijke pijler van een PuurGezond eetpatroon. Wil je meer weten over PuurGezond eten, lees dan ons basisboek "Eet Meer! Lekker in je vel met PuurGezond" Te koop in onze webshop voor €21,- 

Recepten met tomaten