heb ik echt melk nodig?

Nee, strikt genomen niet. Wat je wél nodig hebt zijn eiwitten, vetten, vitamines, mineralen…..

En in melkproducten zitten deze voedingsstoffen in ruime mate. Zo bevat een glas melk of een schaaltje yoghurt veel calcium (goed voor de botten), veel B-vitamines en een flinke portie eiwitten. Door hun hoge voedingswaarde zijn melkproducten waardevol. Met 2 tot 3 porties zuivelproducten per dag heb je een flink deel van je behoefte gedekt. Het is dus vooral een makkelijke (en voor veel mensen ook lekkere) manier deze voedingsstoffen binnen te krijgen.

Natuurlijk zijn er meer voedingsmiddelen die calcium, B vitamines of eiwitten bevatten. Je kunt ook zuivel weglaten en dan op andere manieren deze voedingsstoffen binnenkrijgen. Het vergt wel wat meer gepuzzel en het maken van goede combinaties.   

  • Calcium vind je ook in groene groentes (boerenkool, broccoli) noten en peulvruchten
  • Vitamine B2 vind je ook in vlees, groene groente, fruit, brood
  • Vitamine B12 zit ook in eieren, vlees, kip en vis
  • Eiwitten worden ook geleverd door vlees, eieren, kip, vis, peulvruchten en noten

Gebruik je geen melk of melkproducten dan is het dus wat lastiger om ervoor te zorgen dat deze essentiële voedingsstoffen voldoende in je maaltijden zitten.

Vervang je melkproducten door plantaardige melkvervangers, zoals sojadrinks, haver-, rijst- of amandeldrink? Kijk dan of deze verrijkt zijn met calcium en B-vitamines.

Twijfel je of je het goed doet? Neem dan eens contact op met een PuurGezond professional. Je kunt samen bespreken hoe je je voeding zo samenstelt dat je alle benodigde voedingsstoffen ook binnenkrijgt.

 

Recepten met zuivel