Roggebrood

Voedzame donkere plakjes roggebrood, een must have naast een flinke kom erwtensoep. Maar waarom zou je het daarbij laten? En is het eigenlijk wel brood?

Brood?

Eigenlijk is roggebrood, ondanks wat de naam doet vermoeden, helemaal geen brood. Het wordt namelijk gemaakt van de gebroken korrels van rogge en langzaam gegaard (gebakken kun je het niet echt noemen) in een oven. Door de langzame garing ontstaat er geen korst. Vroeger was roggebrood enorm goedkoop en daarom naast aardappelen een van de meest gegeten voedingsmiddelen.

Fantastische smaak

Roggebrood is een echte traktatie, het is bijna niet te vergelijken met regulier brood, zoals tarwebrood. Het is namelijk een stuk zoeter, dit komt door de lange baktijd waardoor de aanwezige suikers tijdens het bakken karamelliseren. Hierdoor heeft het brood ook zo’n diepe donkere kleur. Er zijn veel verschillende soorten roggebrood, de meest bekende Friese variant is lekker donker en heerlijk zoet. Er zijn ook gemengde soorten, er zit dan ook tarwemeel in het brood. Deze zijn wat lichter van kleur, wat vaster van structuur en minder zoet. Roggebrood uit het zuiden heeft een harde korst. De rogge is hier gecombineerd met zuurdesem als rijsmiddel, hierdoor is hij wat zurig van smaak.

Kopen en bewaren

Roggebrood is overal verkrijgbaar in elke supermarkt en bij de bakker. Je kunt het vervolgens meteen oppeuzelen, maar je kunt het ook goed bewaren. Altijd handig om in huis te hebben! Na het openen van de verpakking is het brood wel beperkt houdbaar. Je kunt hem dan nog een 7 dagen goed houden in de koelkast.

Boordevol vezels

Behalve lekker is roggebrood ook enorm voedzaam en vullend. Per 100 gram bevat donker roggebrood namelijk 8,3 gram vezel. In donker roggebrood zit de volledige roggekorrel. Licht roggebrood bevat iets minder vezel, ongeveer 7,7 gram. Maar dat is altijd nog meer dan regulier volkoren brood, dit bevat namelijk ongeveer 6,7 gram vezel per 100 gram.

Goed voor de variatie

De meeste brood- en pastasoorten die we eten zijn gemaakt van tarwemeel. Daarom eten we heel veel tarwe. Voor de variatie is het goed om ook eens andere granen te eten. Roggemeel is dus een perfecte afwisseling. Behalve in roggebrood, zit er ook in ontbijtkoek en knäckebröd roggemeel.

Mineralen

Naast vezels bevat roggebrood ook een hoop mineralen. Met name het ijzergehalte in roggebrood is hoog. Lekker en gezond dus!

Door te eten volgens de PuurGezond methode weet je zeker dat je altijd voldoende vezels binnenkrijgt. Weten hoe je dat doet? Lees dan ons boek "Eet Meer! Lekker in je vel met PuurGezond". Te koop in de webshop voor € 21,-.

Wil jij persoonlijk advies over voeding, hulp bij afvallen of een dieetadvies op maat? Maak een afspraak met een van onze PuurGezond Professionals! Door het hele land heen zijn praktijken van PuurGezond diëtisten, gewichtsconsulenten en leefstijlcoaches.