Zout

Jodium is belangrijk voor de schildklier. Een tekort kan leiden tot vermoeidheid en gewichtstoename.

Als je elke dag 5-6 sneden brood uit de supermarkt eet, krijg je voldoende van het mineraal jodium binnen. Maar eet je volgens de richtlijnen PuurGezond (dus minder brood), eet je koolhydraatbeperkt, of koop je biologisch brood, dan is de kans groot dat je jodiuminname niet optimaal is. Ook als je glutenvrij brood eet, is de kans groot dat je tekort hebt aan jodium.

Hoe zorg je er nu voor dat je toch voldoende jodium binnenkrijgt?

  •        Kies altijd JOZO zout bij het koken, want dat is verrijkt met jodium. (Zeezout niet!)
  •        Eet regelmatig zeevis zoals kabeljauw, zalm of haring.
  •        Denk ook eens aan zeewier. Zeewiersalade bijvoorbeeld of nori zoals om sushi.

Lukt dat allemaal niet, dan zijn er nog supplementen. De Consumentenbond onderzocht vorig jaar nog het jodiumgehalte in supplementen. Dat klopte met wat er op de verpakkingen stond. Alleen met kelptabletten moet je even opletten. Volgens de Consumentenbond bevatten de kelptabletten soms meer en soms minder jodium dan de fabrikanten op de verpakking vermelden.

Wil jij persoonlijk advies over voeding, hulp bij afvallen of een dieetadvies op maat? Maak een afspraak met een van onze PuurGezond Professionals! Door het hele land heen zijn praktijken van PuurGezond diëtisten, gewichtsconsulenten en leefstijlcoaches.