Samen eten een feestje

Gezellig samen aan tafel met kinderen die smullen van het eten? Lijkt je dat wel wat? Lees dan vooral verder!

Dit is vies! Nee, dit is lekker!

Heb jij van die fijnproevers in huis die aan tafel bij alles wat je ze voorschotelt uitroepen: “bah”, “vies” en “dit lust ik niet”. Om wanhopig van te worden. Bedenk dat kinderen een bepaalde smaak moeten leren kennen en accepteren. Dit kan soms tot wel 10 keer proeven duren. Geef de moed dus vooral niet op! Verplicht in elk geval een hapje proeven en blijf herhalen. Soms helpt het ook om een nieuwe smaak te combineren met een bekende smaak. Denk aan een soep, een saus of een stamppot waarin je makkelijk dingen kunt combineren.

Geef het goede voorbeeld

En een van de belangrijkste tips voor goede eters is wel: zelf het voorbeeld geven. Als mama en papa iets niet eten of lusten, is het lastig overtuigen dat het echt lekker is wat er voor hun neus ligt. Dus eet vooral lekker gevarieerd en eet alles wat je ze voorschotelt ook zelf!

Bordje leeg?

Het is niet slim om kinderen te dwingen om hun bord leeg te eten, dit geeft een slechte ervaring met eten. Het kan leiden tot een voedselaversie. Als het moeten eten een drama wordt, is de kans groot dat een kind slechte herinnering blijft hebben bij dat eten. En dan wordt het nooit wat met dat voedingsmiddel. Eet je kind naar jouw idee te weinig van een maaltijd, laat het dan zo. Ontstaat er later honger, warm dan het eten gewoon weer op. Omkopen werkt ook niet, een lekker toetje als beloning omdat de groente opgegeten wordt, maakt het toetje het doel en de groente de straf. Terwijl groente juist zo lekker is! Schep het bord van je kleintjes ook niet te vol, dan is de kans groter dat ze het op krijgen en krijgen ze positieve feedback. Hierdoor hebben ze een goed gevoel bij eten en vragen ze binnen no time om nog wat spruitjes. (Nou ja, dat hopen we dan)

Fun aan tafel

Verschuif de aandacht van de strijd tijdens het eten juist naar het plezier en de gezelligheid van eten, zo kun je je kinderen positief stimuleren. Probeer bijvoorbeeld om samen met je kinderen de tafel gezellig te dekken met een leuk kleed en een bloemetje op tafel. Of laat ze zelf servetten knutselen of vouwen. Ook het eten zelf mag een feestje zijn, laat je kinderen kiezen tussen verschillende soorten groente, hierdoor geef je ze inspraak in wat er gegeten wordt en is de kans groter dat ze meer plezier hebben in het eten. Laat ze vooral ook helpen in de keuken. De aardappels schillen kun je misschien beter zelf doen, maar groente wassen of de borden op een leuke manier opmaken in de vorm van een smiley of een hartje is leuk om samen te doen. Zo wordt het avondeten voor jou en de kinderen iets om naar uit te kijken!

Wil jij persoonlijk advies over voeding, hulp bij afvallen of een dieetadvies op maat? Maak een afspraak met een van onze PuurGezond Professionals! Door het hele land heen zijn praktijken van PuurGezond diëtisten, gewichtsconsulenten en leefstijlcoaches.