Super smaakmaker: gerookt paprikapoeder

Super smaakmaker: gerookt paprikapoeder

Niet alleen Jamie Oliver is fan van dit paprikapoeder. Ook in veel kookprogramma's zie je regelmatig gerookt paprikapoeder voorbijkomen. In de PuurGezonde keuken verdient het ook zeker een plek. Het geeft een heerlijk pikant-gerookte smaak aan geroosterde aubergine en aardappelgoulash. Ook heel...

Lees meer
Geef je gerecht wat extra umami

Geef je gerecht wat extra umami

Soms kan een gerecht wat "hartigs" gebruiken. Wist je dat je hier heel goed kombu voor kunt gebruiken?

Kombu is een zeewier dat meestal afkomstig is van Japan. Je kunt het gedroogd kopen, versnipperd of in poedervorm. Kombu is ideaal om vegetarische bouillons, zoals groentebouillon, wat extra...

Lees meer
Pittige pepersaus: tabasco

Pittige pepersaus: tabasco

Dit is pas een echt “slow” product: tabasco. Deze legendarische hete pepersaus wordt al meer dan 115 jaar gemaakt en voor het maken zijn heel wat jaren nodig.

De basis van de saus zijn rode pepertjes (capsicum frutescens). Na de oogst worden ze onmiddellijk geplet. Aan de pulp wordt 8% zout...

Lees meer
Hoe maak je een honing-mosterddressing?

Hoe maak je honing-mosterddressing?

Bij een salade hoort een dressing. Kant-en-klare dressing is misschien een uitkomst, maar het is wel duur en er zitten vaak veel hulpstoffen in. Maak het zelf! In een paar minuten klop je een heerlijke dressing, die je elke dag weer anders kunt laten smaken.  

Lees meer
Tomatenpasta Bomba!

Tomatenpasta Bomba!

Hoe vaak staat er niet in een recept: voeg een eetlepel tomatenpuree toe. Dan blijf je vaak zitten met de helft van een blikje. Daarom is tomatenpasta uit een tube wel zo handig. En als je dan kiest voor deze, dan heb je een echte smaakbom, zoals de naam al aangeeft. Aan de drievoudig...

Lees meer

Wat je kunt doen met de schil van een citroen

Soms heb je voor een recept het sap van een citroen nodig en houd je de schillen over. Gooi ze niet weg, maar gebruik ze:

  1. Voeg stukjes citroenschil toe aan een neutrale olie zodat ze smaak af kunnen geven. Dit duurt ongeveer 1 tot 2 weken. Proef op de olie al voldoende smaak heeft gekregen en laat...
Lees meer
5-spices

5-spices: echte Aziatische smaakmaker

Vijfkruidenpoeder, Chinese 5 spices, 5 spices powder.... Deze specerijenmelange kom je onder verschillende namen tegen. De mix is zeer populair in de Aziatische keuken. Het combineert de 5 basissmaken zoet, zuur, zout, bitter en umami. De ingrediënten zijn: Szechuan peper, venkelzaad, steranijs,...

Lees meer
Tabasco groen

Tabasco van groene pepers

Tabasco kennen we als een rode pepersaus, die al ruim 100 jaar wordt gemaakt van pure ingrediënten. Maar wist je dat er ook een tweede variant is: groene pepersaus. De naam zegt het al: deze smaakmaker wordt gemaakt van groene pepers, namelijk Jalapeño pepers.

Tabasco groen is minder scherp dan...

Lees meer

Zo maak je zelf knoflookolie

Ideaal voor dressings, het maken van mayonaise, het bakken van vis en het aanbraden van vlees: knoflookolie. Niven Kunz laat je zien hoe je deze olie zelf maakt.

Lees meer
Verachasaus

Veracha: pikante Thaise chilisaus

Ook zo dol op chilisaus? En dan vooral sriracha, de Thaise variant? Lekker bij kip, rijst, gebakken vis en als dipsaus. Meestal bevatten kant-en-klare chilisaus aardig wat suiker. Het Amerikaanse bedrijf True Made Foods maakt een variant op sriracha, die een stuk minder suiker bevat, maar wel veel...

Lees meer

Rawit peper: klein en pittig

Klein maar heel erg hot, dat is de rawit peper. Durf je het aan? Deze pittige smaakmaker is tegenwoordig niet alleen te koop bij de toko, maar ook bij Albert Heijn.

Lees meer

Waarom wordt vaak gezegd dat je ui en knoflook eerst moet fruiten?

Als je ui en knoflook fruit, komt er veel smaak vrij. Het grote voordeel: je gerecht heeft dan minder zout nodig omdat ui en knoflook al voor extra smaak zorgen. Ook kruiden en specerijen en groenten als prei kun je fruiten.
Fruiten doe je bij een lage temperatuur. Bij hoog vuur ben je aan het...

Lees meer