Energiereep met zaden zonder toegevoegd suiker homemade

Hoe maak je energierepen?

Energierepen kunnen soms hartstikke handig zijn als je nog even door moet en voorlopig niet aan tafel kunt. Helaas zitten de energierepen die je koop vaak vol suiker. En ook mensen met een notenallergie komen er vaak bekaaid af. Daarom heb ik deze havermoutrepen gemaakt met alleen maar de zoetigheid...

Lees meer
Lijnzaadcrackers

Lijnzaadcrackers, bijzonder alternatief voor brood

Deze lijnzaadcrackers van het merk BioBites zijn echt weer eens iets anders. Verkrijgbaar in de smaken zeewier, rozemarijn, Italian, Indian, Mexican en naturel. Ze zijn niet gemaakt op basis van granen, maar op basis van lijnzaad. We hebben er een paar mogen proeven: heerlijk. De verschillende...

Lees meer
Sesamzaad

Sesamzaad: geroosterd extra lekker

Wie het kleine niet eert… deze kleine zaadjes zijn heel rijk aan gezonde voedingsstoffen! Haal een zakje in huis en strooi dit bijvoorbeeld over salades, gebruik het als topping op een smoothie, in zelfgemaakte gebak en koekjes en als toevoeging in je eigengemaakte granola of als "paneer" van...

Lees meer

Hoe kan ik noten en zaden het beste fijn malen?

Als je een wat grotere hoeveelheid hebt, gaat dit het beste in een keukenmachine. Voor kleinere hoeveelheden kun je ook het hakmolentje van je staafmixer gebruiken.
Heb je toevallig een koffiemolen in huis? Die is er ook heel geschikt voor. In een mum van tijd verander je noten met een koffiemolen in...

Lees meer
notenkrokant voor je ontbijt

Notenkrokant

bijgerecht
8-10 porties
bereidingstijd: 5 minuten
oventijd: 15 minuten

Lees meer
gezonde snack: homemade mueslireep

Muesli-noten reep

tussendoortje
12 stuks

Lees meer
gezonde falafelburgers kikkererwten

Falafelburgers

vegetarisch hoofdgerecht
4 personen

Lees meer

Zo bak je voedzaam brood

Dit voedzame rogge-lijnzaad & yoghurt sodabread komt van PuurGezond ambassadeur Yvette van Boven. Het recept staat in haar boek Home Baked.

Lees meer
Cranberry pancakes

Cranberry pannenkoeken met agavesiroop

ontbijt- of lunchgerecht
10 stuks

Lees meer
Sesamzaadjes

Wat is tahin?

Tahin is sesampasta. Te koop in natuurvoedingswinkels, bij de toko, in de mediterrane supermarkt en soms ook in de gewone supermarkt.
Het is 1 van de ingrediënten van hummus, maar ook te gebruiken in bijvoorbeeld dressings en auberginedip. Je kunt het ook, net als pindakaas, lekker op je brood of...

Lees meer
Pijnboompitten

Kan ik pijnboompitten lang bewaren?

Niet zo heel lang. Dat ze niet “onbeperkt” houdbaar zijn, komt door de ruime hoeveelheid vet die ze bevatten, zo’n 60 g per 100 g pitten. Hierdoor kunnen pijnboompitten ranzig worden. Door te ruiken en eventueel te proeven weet je dus of ze nog goed zijn.

Bewaar de pitten bij voorkeur goed...

Lees meer
Hoe maak je boekweit-quinoacrackers?

Hoe maak je boekweit-quinoacrackers?

Er zijn veel soorten crackers te koop, maar vaak zitten er ingrediënten die je misschien liever niet eet. Als je zelf crackers maakt, kun je helemaal zelf de samenstelling bepalen.

Lees meer
Sweet tahini met rozijnen

Sweet tahini: lekker chrunchy

Wil je eens iets anders op brood dan kaas en tomaat? Probeer dan eens de Crunchy sweet tahini’s van Lima. Een lichtzoete pasta van sesamzaadjes en zonnebloemolie met rozijnen of dadels. Ze zijn “crunchy” doordat er ook hele sesamzaadjes in de pasta zitten. Natuurlijk helemaal biologisch. Er is...

Lees meer
Is chiazaad een “superfood”?

Is chiazaad een “superfood”?

Chiazaden bevatten veel goede voedingsstoffen, maar van “superfood” kan je niet spreken!
Wat is nu eigenlijk chiazaad? Het is een zaad afkomstig van een kruidachtige plant die behoort tot de mint familie. Er bestaat wit en zwart chiazaad, waarbij de zwarte variant iets bitterder is. De zaden kunnen...

Lees meer
Hoe maak je slaversierder?

Hoe maak je slaversierder?

Heb je ze al gespot in de supermarkt, de potjes en zakjes slaversierders. Deze geroosterde pitten, noten en croutons geven salades een heerlijke ‘bite’. En juist bij een winterse salade van bijvoorbeeld gegrilde groenten smaken ze extra lekker. Zo’n lekkere slaversierder maak je heel gemakkelijk –...

Lees meer