een hartvormige aardappel in 2 handen

Aardappelen passen prima in een gezond eetpatroon, zeker als je lekker varieert en ook regelmatig iets anders op tafel zet in plaats van aardappelen. We zetten 5 voordelen op een rij.

Aardappelen zijn de basis van veel maaltijden, zeker in de Hollandse kost. Toch daalt de populariteit van onze pieper sinds enkele jaren. Bijvoorbeeld omdat ze veel snelle koolhydraten bevatten en “dus” dikmakers zouden zijn. Maar dan wist je misschien dit nog niet over deze knollen.

1. Aardappelen zijn rijk aan kalium

Aardappelen zitten vol verschillende mineralen die heel belangrijk zijn voor een gezond lichaam. Vooral kalium komt veel voor in de aardappel: met één portie aardappelen heb je al bijna de helft van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van dit mineraal binnen. Kalium is heel belangrijk voor ons lichaam. Samen met chloride en natrium zorgt deze stof dat de vochtbalans en bloeddruk goed in balans blijven. Als je een te hoge bloeddruk hebt, kan extra kalium een bloeddrukverlagende functie hebben.

2. Aardappelen zitten vol vitamine C

Wist je dat een aardappel ook een prima bron is van vitamine C? Een portie gekookte aardappelen van 200 gram geeft je zo’n 18 mg vitamine C; ongeveer een kwart van wat je op een dag nodig hebt. Vul dat aan met wat andere groenten en fruit en je haalt de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid gemakkelijk.

3. Aardappelen bevatten vitamine B6

Vitamine B6 is een belangrijke stof voor onze stofwisseling en de werking van bepaalde hormonen en het is nodig voor de groei, bloedaanmaak en een goede werking van het immuunsysteem en het zenuwstelsel. In één aardappel zit gemiddeld al een kwart van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine B6.

4. Goed voor je darmen

Aardappelen bevatten veel vezels en dat is goed voor je darmen. Maar aardappelen kunnen daarnaast ook prebiotica bevatten. Dat komt door de suikers, oftewel de koolhydraten en het zetmeel in aardappelen. Vaak wordt dit zetmeel gezien als een nadeel, maar er zitten juist ook hele gezonde voordelen aan. Opvallend genoeg geldt dit vooral voor bij aardappelen die gekookt zijn en daarna weer afgekoeld. Dat zit zo: door het afkoelen verandert het zetmeel in de aardappel in resistent zetmeel. Dat houdt in dat je lichaam dit niet meer kan opnemen en om kan zetten in energie, waardoor het door je lichaam als voedingsvezel wordt gezien. En die voedingsvezels zijn weer een soort prebiotica, die zorgen voor een gezond darmmicrobioom. Eet je je aardappelen liever warm? Je kunt afgekoelde aardappelen prima opnieuw opwarmen zonder het resistente zetmeel weer te veranderen in “gewoon” zetmeel.

5. Je eet ze meestal samen met groenten

Aardappelen zijn echte Hollandse kost: je eet ze meestal samen met groente en iets van vlees vis of een vega vervanger. Juist die combinatie maakt piepers ook gezond. Kies je bij pasta vaak juist niet voor een extra groente, aardappelen alleen eten voelt heel kaal. Aardappelen zorgen er dus voor dat je wat vaker groenten op je bord hebt. Tip: zorg dat de portie groente op je bord 2 keer zo groot is als de portie aardappelen, dan ben je echt PuurGezond bezig.

Kortom, de aardappel is een gezonde knol die naast koolhydraten ook nog zorgt voor voedingsvezels, vitamines en mineralen. Vergeleken met eenzelfde portie gekookte aardappelen leveren gekookte pasta en rijst ongeveer 75 procent meer calorieën, minder kalium en geen vitamine C. Gekookte aardappelen bevatten ongeveer evenveel vezels als volkorenpasta en groenten en dubbel zoveel als bruine rijst. Helaas verdwijnen veel van deze gezondheidsvoordelen wel zodra je de aardappelen in de frituurpan gooit. Eet aardappelen liever gekookt, gebakken, in een stamppot of als lekkere tortilla. Als je een normaal eetpatroon hebt waarbij die aardappel onderdeel is van een gezonde voeding, is hij juist heel voedzaam voor je lijf.

Aardappelen passen prima in  een PuurGezond eetpatroon. Wil je meer weten over PuurGezond eten, lees dan ons basisboek "Eet Meer! Lekker in je vel met PuurGezond" Te koop in onze webshop voor €21,- 

Dan hebben wij nu het PuurGezond Plan voor je.
Het PuurGezond Plan is een 10-weken durend plan waarmee je zelf aan de slag kunt, maar wel met een beetje hulp van ons.
Het Plan neemt je in stappen mee door ons boek PuurGezond Slank in 8 stappen. Je gaat er in een periode van 10 weken mee aan de slag aan de hand van mails die je van ons krijgt met prachtige bijlages vol tips, recepten en adviezen. Na die 10 weken heb jij een stevige basis gelegd voor een gezond eetpatroon, waarmee jij zelf verder aan je gewicht werkt.

Als je je inschrijft voor het plan ontvang je via de post het boek PuurGezond Slank in 8 stappen en per mail 10 weken lang een uitgebreide download. Dit alles voor €59,- .