image-11367

Rode bieten brengen kleur aan je maaltijd, zijn verrassend veelzijdig en hebben ook nog eens een aantal indrukwekkende gezondheidsvoordelen. We delen 5 feiten over rode bieten die je misschien nog niet wist.

  1. Rode bieten zitten bomvol vitaminen en minderalen.
    Met bijna 1 mg ijzer per 100 gram is de rode biet een van de meest ijzerhoudende groenten. Daarnaast bevat deze krachtpatser onder andere magnesium, kalium, fosfor, ijzer, vitamine A, B en C, bètacaroteen en foliumzuur. 
     
  2. Rode bieten zijn goed voor je bloeddruk.  
    Het eten van rode bieten kan zorgen voor een lagere bloeddruk. Dat komt omdat er nitraten in rode biet zitten. Deze zorgen ervoor dat het stikstofmonoxidegehalte van het bloed stijgt en de bloedvaten verwijden, waardoor de bloedsomloop weer sneller gaat. De bietjes zouden hierdoor ook beschermen tegen hart- en vaatziekten én een cholesterolverlagende werking hebben. 
     
  3. Rode bieten kunnen je sportprestaties verbeteren.
    Behalve effect op de bloeddruk, kunnen de nitraten in rode biet ook helpen de bloedcirculatie verbeteren. Het toegenomen stikstofmonoxidegehalte in het bloed zorgt voor betere doorbloeding van de spieren, waardoor je meer zuurstof kunt opnemen. Het effect daarvan is je sporten langer zou kunnen volhouden. Bietensap is om deze reden extra geliefd bij duursporters. Toch is het aan te raden voorzichtig te zijn met bietensap en het te houden bij maximaal 1 glas per week. Het is namelijk nog niet bekend wat het effect op lange termijn is van veel bietensap drinken.  
     
  4. Rode bieten boosten je immuunsysteem. 
    Van nature bevatten bieten veel antioxidanten. Dit zijn stoffen die het lichaam  beschermen tegen vrije radicalen van buitenaf. Antioxidanten werken ontstekingsremmend en kunnen bijdragen aan een krachtiger immuunsysteem. Een van die antioxidanten is de stof betalaïnen, die naast een ontstekingsremmende werking ook de biet zijn kenmerkende dieprode kleur geeft.
     
  5. Rode bieten zijn een natuurlijk kleurmiddel.
    Bietenrood oftewel E162 wordt in veel voedingsmiddelen gebruikt als natuurlijke kleurstof. Denk hierbij aardbeienijs of kersenkwark, maar ook aan het roze laagje van een tompoes. Maar bietenrood wordt niet alleen gebruikt in voeding. Rode bieten kunnen ook gebruikt worden als natuurlijk kleurmiddel voor textiel en  soms zelfs haarverf. Zelf merk je trouwens ook wel iets van die rode kleurstof als je bietjes eet. Kijk een paar uur na het eten van rode bieten maar eens in het toilet naar de kleur van je urine. 

Ook zo’n zin om vaker rode bietjes op tafel te zetten? Op PuurGezond vind je volop lekkere receptinspiratie met biet. Maak bijvoorbeeld eens lasagne van geroosterde zoete bietjes met geitenkaas, een rode bietentaart of onze lekkere kleurrijke bietenhummus voor op brood of als dip. Of verwerk bietjes tot deze verrassende bieterballen of een bietenburger

Wil je meer weten over PuurGezond eten? Lees ons basisboek “Eet meer! Lekker in vel met PuurGezond”. Je koopt het boek voor € 21,- in onze webwinkel. 

Dan hebben wij nu het PuurGezond Plan voor je.
Het PuurGezond Plan is een 10-weken durend plan waarmee je zelf aan de slag kunt, maar wel met een beetje hulp van ons.
Het Plan neemt je in stappen mee door ons boek PuurGezond Slank in 8 stappen. Je gaat er in een periode van 10 weken mee aan de slag aan de hand van mails die je van ons krijgt met prachtige bijlages vol tips, recepten en adviezen. Na die 10 weken heb jij een stevige basis gelegd voor een gezond eetpatroon, waarmee jij zelf verder aan je gewicht werkt.

Als je je inschrijft voor het plan ontvang je via de post het boek PuurGezond Slank in 8 stappen en per mail 10 weken lang een uitgebreide download. Dit alles voor €59,- .