Spinazie

Het is er weer, spinazie van de koude grond (niet uit de kas!)! Spinazie roept bij velen meteen het beeld van krachtvoer op, en dat komt natuurlijk door krachtpatser Popeye. Hoe gezond is spinazie eigenlijk? We delen 5 weetjes over spinazie.

1. Spinazie slinkt
Het is weer de tijd voor verse Nederlandse spinazie van de koude grond! Eet spinazie het liefst op de dag van aankoop. En realiseer je wel dat het een echte slinkgroente is. Voor een portie heb je per persoon 350-400 gram nodig en dan houd je na bereiding 200 gram over.

2. Spinazie is een echte vitaminebom
Alle groenten zijn gezond, maar spinazie wordt wel gezien als de krachtpatser onder de groenten. Spinazie is een uitstekende bron van vitamines. Zo bevat het carotenoïden die je lichaam omzet in vitamine A. Dit is belangrijk voor je zicht en voor een goede werking van je immuunsysteem. Ook zit er in spinazie vitamine K, wat je nodig hebt voor je bloedstolling. En verder krijg je met spinazie ook nog vitamines B6, B9, B11 (foliumzuur) en C binnen. 

3. Er zit ijzer in spinazie, maar niet zoveel als je misschien altijd dacht...
Spinazie staat natuurlijk bekend om de grote hoeveelheid ijzer die het bevat. Toch zit er niet zoveel in als vaak gedacht wordt. In 100 g gekookte spinazie zit 1,3 mg ijzer en dat is maar net iets meer dan in gekookte sperziebonen (1,1 mg) en zelfs minder dan in gekookte doperwten (2,0 mg) of een stukje rundvlees (gemiddeld ca. 2,8 mg). Heeft Popeye ons op het verkeerde been gezet? Nee, het komt door een domme typefout. In een van de eerste voedingsmiddelentabellen werd per ongeluk de komma een cijfer te ver naar rechts gezet, waardoor het ijzergehalte van spinazie torenhoog leek. Die vergissing werd weliswaar al zo'n 90 jaar geleden ontdekt, maar het misverstand bleek onuitroeibaar. Helemaal nadat Popeye beroemd werd. 

4. Spinazie mag lekker vaak op het menu
Spinazie is dus een lekkere gezonde groente. Toch was het jarenlang het advies om spinazie maximaal twee keer per week op het menu te zetten. De reden hiervoor was dat spinazie veel nitraat bevat. Nitraat kan omgezet worden in de schadelijke stof nitriet, en in kankerverwekkende nitrosamines. In 2014 is dit advies ingetrokken na onderzoek van de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA). De EFSA concludeerde namelijk dat het onwaarschijnlijk is dat nitraat in groenten zal leiden tot gezondheidsrisico’s. Tevens kan spinazie prima samen met vis gegeten worden, iets wat eerder ook werd afgeraden.

5. Spinazie is lekker veelzijdig
Je kunt spinazie rauw eten, dat zorgt ook nog voor extra vezels in je maaltijd. Maak er bijvoorbeeld een lekkere salade van een simpele salade van of een salade van spinazie met rode bietjes. Daarnaast leent spinazie zich ook goed voor koken, wokken en zelfs grillen. Het is snel gaar, dus je hoeft het pas op het laatst aan de pan toe te voegen. Lekker in een noodlesoep of vul er een wrap mee met wat ham of blauwaderkaas. Je kunt spinazie ook heerlijk roerbakken (3-5 minuten) met knoflook, ui en mini-kerstomaatjes. Serveren met pasta, basilicum en wat olijfolie. Heel veel mogelijkheden dus!

Veel groenten eten is lekker én gezond. Groenten passen perfect in een PuurGezond eetpatroon. Wil je meer weten over PuurGezond eten, lees dan ons basisboek "Eet Meer! Lekker in je vel met PuurGezond". Te koop in onze webshop voor €21,- .

Dan hebben wij nu het PuurGezond Plan voor je.
Het PuurGezond Plan is een 10-weken durend plan waarmee je zelf aan de slag kunt, maar wel met een beetje hulp van ons.
Het Plan neemt je in stappen mee door ons boek PuurGezond Slank in 8 stappen. Je gaat er in een periode van 10 weken mee aan de slag aan de hand van mails die je van ons krijgt met prachtige bijlages vol tips, recepten en adviezen. Na die 10 weken heb jij een stevige basis gelegd voor een gezond eetpatroon, waarmee jij zelf verder aan je gewicht werkt.

Als je je inschrijft voor het plan ontvang je via de post het boek PuurGezond Slank in 8 stappen en per mail 10 weken lang een uitgebreide download. Dit alles voor €59,- .