image-14175

Wat maakt de zoete aardappel ineens zo populair? En past een zoete aardappel in een gezonde voeding? 7 feiten over deze populaire pieper op een rijtje:

1.    Een zoete aardappel is geen aardappel

De naam doet anders vermoeden, maar een zoete aardappel is helemaal geen aardappel. De zoete aardappel of bataat, die officieel “Ipomoea batatas” heet, is een knolgroente. Hij behoort tot de windefamilie, terwijl andere aardappelen tot de nachtschadefamilie behoren. Door zijn bonkige uiterlijk lijkt hij wel veel op de gewone aardappel, al is hij een stuk kleurrijker. Hij kan zowel een witte, gele, oranje, roze en rode of bruine schil hebben en het vruchtvlees kan variëren van wit, geel, oranje tot paars.

2.    Een zoete aardappel is wel zoet

Ook al is het geen familie, de zoete aardappel leent zich wel prima als aardappelvervanger. Beide zijn rijk aan koolhydraten. De gewone aardappel bevat veel zetmeel, maar de zoete aardappel bevat veel fructose, oftewel vruchtensuiker. Hierdoor smaakt de zoete aardappel licht zoet, met een wat kruidige smaak. Daarom kun je een zoete aardappel ook heel goed gebruiken als een gezonde toevoeging aan zoete gerechten. Zo combineert hij erg lekker met wat appel en kaneel, of bak er eens feestelijke zoete-aardappelmuffins of een verrassend twix shortbread van!

3.    Zoete aardappelen zorgen voor stabielere bloedsuikers

Een pluspunt van zoete aardappelen is dat, ondanks de vele koolhydraten, je bloedsuikerspiegel minder hard stijgt dan wanneer je gewone aardappelen eet. Een groot deel van deze koolhydraten bestaat namelijk uit inuline. Inuline verteert langzamer dan zetmeel, waardoor je bloedsuiker ook langzamer stijgt. Een positief gevolg hiervan is dat je minder snel weer trek krijgt en je langer een verzadigd gevoel houdt.

4.    Zoete aardappelen zijn supergezond

Zoete aardappelen bevatten veel gezonde stoffen zoals vezels, ijzer, magnesium, kalium en een ruime hoeveelheid vitamine A en C. De oranje variant is daarnaast ook rijk aan bètacaroteen, een stof die het lichaam omzet in vitamine A. Als je regelmatig zoete aardappelen op je menu zet, krijg je veel goede voedingsstoffen binnen die bijdragen aan een goede weerstand, sterke botten en spieren, een goede bloeddruk en een gezonde stoelgang. Een zoete aardappel past dus prima in een PuurGezonde voeding.

5.    Het is al eeuwenlang een populaire pieper

In ons aardappellandje lijken we pas sinds een paar jaar ontdekt te hebben hoe lekker en gezond de zoete aardappel is. Toch zijn zoete aardappelen letterlijk al eeuwen populair. Waarschijnlijk werden ze 800 jaar na Christus al verbouwd door de Inca’s en heeft Columbus ze uiteindelijk naar Europa gebracht. In Midden- en Zuid-Amerika wordt de zoete aardappel beschouwd als een onmisbaar ingrediënt in de keuken en wereldwijd staat het zelfs op de 7e plaats van belangrijkste voedselgewassen in de wereld!

6.    De zoete aardappel is lekker veelzijdig

Die populariteit heeft de zoete aardappel voor een groot deel te danken aan zijn veelzijdigheid. In de oven, gekookt, gestoofd, gegrild, gefrituurd of van de barbecue: de zoete aardappel is er ideaal voor.  Ook in de soep doet een zoete aardappel het goed, zoals in dit herfstige soepje, waarin de zoete smaak heerlijk combineert met de warme smaken van gember en wortel. Je kunt zoete aardappelen ook prima ongeschild eten, dan behouden ze lekker veel vitamines én meer stevigheid. Ongeschild lenen ze zich erg goed om te poffen en te vullen. 

7.    Zoete aardappelen zijn ideaal om op voorraad te hebben

Omdat ze zo veelzijdig zijn en lekker lang houdbaar zijn, zijn zoete aardappel ideaal om op voorraad te hebben. Op een koele, donkere plek blijven ze wel een maand goed. Bewaar ze absoluut niet in de koelkast. Zoete aardappelen kunnen slecht tegen koude temperatuur en kunnen dan zelfs gaan rotten. 

Ons boek “Puurgezond! Slank in 8 stappen” laat zien dat je soepel kunt omschakelen naar een natuurlijk eetpatroon dat puur gezond is. Met ons PuurGezond Plan nemen we je in 10 stappen door dit boek heen en je krijgt vanons 10 weken lang een ondersteunde en motiverende mail met tips, recepten en wetenswaardigheden. Binnen 10 weken eet je gezonder, lekkerder en puurder. Terwijl het je nauwelijks meer tijd kost. Je winst: minder gewicht, meer energie en meer plezier in eten. Koop het voor €59,-  in onze webwinkel.

Dan hebben wij nu het PuurGezond Plan voor je.
Het PuurGezond Plan is een 10-weken durend plan waarmee je zelf aan de slag kunt, maar wel met een beetje hulp van ons.
Het Plan neemt je in stappen mee door ons boek PuurGezond Slank in 8 stappen. Je gaat er in een periode van 10 weken mee aan de slag aan de hand van mails die je van ons krijgt met prachtige bijlages vol tips, recepten en adviezen. Na die 10 weken heb jij een stevige basis gelegd voor een gezond eetpatroon, waarmee jij zelf verder aan je gewicht werkt.

Als je je inschrijft voor het plan ontvang je via de post het boek PuurGezond Slank in 8 stappen en per mail 10 weken lang een uitgebreide download. Dit alles voor €59,- .