1.Tomaat kan altijd
Tomaten bevatten namelijk heel weinig calorieën. En ze passen bijna overal bij: bij een warme maaltijd, maar ook bij de lunch en zelfs bij het ontbijt. Een tomaat of wat snoeptomaatjes zijn ook een prima tussendoortje. Het mooie is dat je met een flinke tomaat al bijna een kwart binnen hebt van wat je volgens onze PuurGezond richtlijnen per dag aan groenten nodig hebt (300-400 gram).
2.Tomaten zijn echt Hollands
Bij PuurGezond omarmen we groenten die van dichtbij komen. Dus ook tomaten. Nederland is groot in de productie van tomaten. Zeker in de zomermaanden komen er volop tomaten van eigen bodem. En heb je een zonnig hoekje in de tuin of op het balkon? Dan kan je (kers)tomaten ook heel gemakkelijk zelf telen. Niets lekkerder dan een vers geoogste tomaat.
3. Tomaten zitten boordevol voedingsstoffen
Tomaten zitten barstensvol vitamines (vooral vitamine C en bètacaroteen), mineralen (vooral kalium), antioxidanten en vezels. Met een tomaat voeg je dus veel goeds toe aan je voeding en aan je gezondheid
4. Tomaten bevatten veel lycopeen
Lycopeen is een antioxidant die vooral in tomaten voorkomt. Antioxidanten beschermen je lichaam tegen schadelijk invloeden van bijvoorbeeld vervuiling en zonlicht. Lycopeen staat vooral bekend als een stofje dat beschermt tegen prostaatkanker. Steeds meer onderzoek wijst in de richting dat dit ook werkelijk zo is. Donkerrode en paarse tomaten bevatten overigens meer lycopeen dan gele en groene.
5. Je kunt er volop mee variëren
Er zijn heel veel soorten tomaten dus het gaat niet snel vervelen: trostomaten, romatomaten, vleestomaten, coeur de boeuf, cherrytomaten en romaatjes. En dan hebben we het alleen nog maar over de rode tomaten. Ook gele, groene en zelfs paarse tomaten zijn vaker verkrijgbaar.
6. Tomaten zijn nachtschaden maar dat is geen reden ze niet te eten
Tomaten behoren tot het geslacht van de zogeheten nachtschades, net zoals aubergine en paprika. Planten van de nachtschadefamilie maken natuurlijke gifstoffen aan. In de tomaat heet die gifstof tomatine. Het klinkt niet fijn maar het is heel natuurlijk en het is niet gevaarlijk. De plant maakt dit als een natuurlijke beschermer tegen ongedierte. Sommige mensen krijgen wel buikpijn van tomatine. De remedie is dan: eet tomaten zo rijp mogelijk. Hoe rijper de tomaat is, hoe minder tomatine erin zit.
7. Tomaten kunnen het hele jaar door
Welke tijd van het jaar het ook is, een tomaat past altijd. Natuurlijk eet je juist in de zomer - als de tomaten vers geplukt te koop zijn - tomatensalades, tomaten op brood of verse tomatensoep. Maar tomaten kun je in andere seizoenen ook heel goed in blik kopen. Tomaten in blik zijn heel puur (lees wel even het etiket). Neem liefst blikken waarin in puur tomaten zitten. Meestal is er weinig aan toegevoegd, hooguit zout en/of ascorbinezuur (vitamine C). Ingeblikte tomaten zijn ideaal om op voorraad te hebben voor soepen en sauzen.
Meer groenten op het menu dat is een belangrijke pijler van een PuurGezond eetpatroon. Wil je meer weten over PuurGezond eten, lees dan ons basisboek "Eet Meer! Lekker in je vel met PuurGezond". Te koop in onze webshop voor € 21,-