Aangenaam: andijvie

Sommigen smullen ervan, anderen vinden het maar niks: andijvie. Veel mensen kennen het vooral als stamppot rauwe andijvie, maar er kan veel meer met deze bijzondere en gezonde bladgroente. Tijd voor een hernieuwde kennismaking.

Wat is andijvie?

Andijvie is een bladgroente die nauw verwant is aan witlof. Beide groenten bevatten bitterstoffen, die de groenten bij de één populair maken en bij de ander juist niet. Naast de gewone, heelbladige andijvie is er ook frisée of krulandijvie. Deze soort is te herkennen aan stevigere, gekrulde bladeren en is ook wat sterker van smaak.
Andijvie komt het gehele jaar grotendeels uit Nederland. De beste periode om andijvie te kopen is van mei t/m oktober, wanneer het uit de volle grond komt.

Wat kun je allemaal met andijvie?

In Nederland is andijvie vooral bekend van de andijviestamppot, waarin de groente zowel rauw als gekookt verwerkt kan zijn. Voeg voor een lekkere variatie ook eens koolraap toe aan je stamppot. Maar wat dacht je van roerbakken? Net als spinazie kun je andijvie in tal van gerechten verwerken. In een hartige taart of een groenteomelet bijvoorbeeld, lekker met reepjes paprika.
Andijvie is heel snel gaar. Ook slinkt de groente behoorlijk, dus koop ongeveer 1,5 tot 2 keer het gewicht voor wat je nodig hebt.

Ook rauw heel lekker

Behalve verhit, kun je deze heerlijke frisse groente ook gewoon rauw eten. Een andijviesalade met partjes sinaasappel, walnoten en een mosterd-honingdressing is erg lekker. Vooral frisée is vanwege zijn stevige smaak en textuur heel geschikt als basis. Het lichtgele hart van de krop is trouwens het meest smaakvolle en knapperige gedeelte voor in een salade.
Heb je wat blaadjes over? Gebruik deze dan als knapperig beleg op een broodje of gebruik een stevig blad als wrap. Overgebleven restjes doen het trouwens ook prima in een smoothie met bijvoorbeeld banaan en sinaasappel.

Kopen en bewaren

De lekkerste andijvie is andijvie die je zelf snijdt en niet de gesneden andijvie in een zakje.
Een andijviestronk moet er bij aankoop mooi lichtgroen uitzien en stevig aanvoelen. De onderkant van de stronk mag niet bruin of vochtig zijn.
Andijvie bestaat, net als andere bladgroenten, voor het grootste gedeelte uit water. Vandaar dat de groente snel verlept en kort houdbaar is. Een verse stronk andijvie is maximaal 2 dagen houdbaar in de koelkast of op een koele, donkere plaats. Sluit de stronk niet af in een zak, maar laat het ademen. Slap geworden andijvie kun je weer wat pimpen door de bladeren een half uurtje in koud water te leggen.

Is andijvie gezond?

Andijvie past prima in een PuurGezonde voeding. Net als alle andere groene bladgroenten, is het rijk aan vezels en vitamines. Vooral het buitenste groene blad is rijk aan vitamine A, vitamine C en vele mineralen zoals kalium, calcium, magnesium en ijzer. Door regelmatig te variëren met andijvie krijg je op een gemakkelijke manier veel verschillende voedingsstoffen binnen.

Veel groente eten is een van de pijlers van een PuurGezond eetpatroon. Wil je meer weten over hoe jij je voeding PuurGezond maakt? Lees het basisboek van PuurGezond: “Eet Meer! Lekker in je vel met PuurGezond”. Te koop in onze webwinkel.

Dan hebben wij nu het PuurGezond Plan voor je.
Het PuurGezond Plan is een 10-weken durend plan waarmee je zelf aan de slag kunt, maar wel met een beetje hulp van ons.
Het Plan neemt je in stappen mee door ons boek PuurGezond Slank in 8 stappen. Je gaat er in een periode van 10 weken mee aan de slag aan de hand van mails die je van ons krijgt met prachtige bijlages vol tips, recepten en adviezen. Na die 10 weken heb jij een stevige basis gelegd voor een gezond eetpatroon, waarmee jij zelf verder aan je gewicht werkt.

Als je je inschrijft voor het plan ontvang je via de post het boek PuurGezond Slank in 8 stappen en per mail 10 weken lang een uitgebreide download. Dit alles voor €59,- .