image-11575

Gelukkig kun je van taart ook prima een gezonde traktatie maken, zowel van de zoete als de hartige soorten. We geven tips en inspiratie.

We beginnen bij de bodem

Voor een hartige taart kun je natuurlijk een pakje kant-en-klare hartige taartdeeg of bladerdeeg gebruiken. Maar je maakt ook heel makkelijk zelf een kwarkdeeg, dat behalve lekker(der) ook gezonder is door de extra eiwitten. Ook word je taart er wat minder vet door. Wij maakten er bijvoorbeeld deze lekkere rode bietentaart mee en deze quiche Lorraine met knolselderij. Vervang zowel voor een hartige als voor een zoete taart witte bloem eens door volkoren meel, voor meer vezels en gezonde voedingsstoffen. Of gebruik havermout als taartbodem, bijvoorbeeld zoals in deze cheesecake. Helemaal lekker en bijzonder is een amandelbodem voor een hartige taart, zoals in deze tomatentaart. Het mooie is dat deze bodem van amandelmeel koolhydraatarm is. Ook is het makkelijk en handig om restjes oud brood te verwerken in deze broodquiche met prei en tomaat, waarbij je als deeg gewoon sneetjes oud volkorenbrood gebruikt. 

Dan de vulling

Een van de voordelen van een hartige taart is dat je er lekker veel groenten in kunt stoppen, zodat je makkelijk aan een flinke portie groenten komt. Ook kun je er handig allerlei restjes groenten in verwerken. Je verwacht het misschien niet, maar ook in een zoete taart kun je heel wat groenten stoppen. Een klassiek voorbeeld hiervan is natuurlijk de wortel in worteltaart, maar ook pompoen leent zich prima voor zoete taarten. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze feestelijke pompoentulband? Zowel wortelen als pompoen, maar bijvoorbeeld ook de gekaramelliseerde rode ui in deze hartige tarte tartin geven zowel hartige als zoete taarten wat extra zoet en daardoor veel smaak. Voor zoete taarten zijn verse vruchten als appels, peren, kersen, pruimen of bananen een heerlijke natuurlijke smaakmakers, maar ook gedroogde soorten als vijgen, dadels of rozijnen. Door het zoete fruit, soms met wat extra ahornsiroop of honing, heb je vaak veel minder of soms zelfs helemaal geen suiker meer nodig, zoals in deze kwarktaart met mango en passievrucht, deze mango-cheescake of deze no bake dadelbrownie

En tenslotte de kers op de taart: de topping

Een icing, dat witte glazuurlaagje op een taart, kun je op een gezondere manier maken door wat roomkaas te mengen met wat citroensap en een klein drupje honing. In plaats van slagroom, smaakt een schep dikke volle yoghurt ook heerlijk bij een zoete taart. Hartige taarten kun je ook mooi aftoppen met wat noten. Gebruik bijvoorbeeld geschaafde amandelen of wat gehakte walnoten, hazelnoten, pistachenoten of pecannoten. Noten zitten vol gezonde vetten, eiwitten en vezels en geven een lekker krokant laagje. Of strooi een handje zaden of pitten over je hartige taart, voor je deze de oven inschuift. Extra lekker met wat vers geraspte kaas.   

Bij PuurGezond houden we van lekker, puur en gezond eten, zonder pakjes of zakjes. In ons boek ‘7 inzichten voor een blijvend goed gewicht’ geven we je nog veel meer tips om je dagen gezond te maken en een heleboel – wel 100! - gemakkelijke PuurGezonde recepten. Je koopt het boek voor € 21,- in onze webwinkel. 

  

Dan hebben wij nu het PuurGezond Plan voor je.
Het PuurGezond Plan is een 10-weken durend plan waarmee je zelf aan de slag kunt, maar wel met een beetje hulp van ons.
Het Plan neemt je in stappen mee door ons boek PuurGezond Slank in 8 stappen. Je gaat er in een periode van 10 weken mee aan de slag aan de hand van mails die je van ons krijgt met prachtige bijlages vol tips, recepten en adviezen. Na die 10 weken heb jij een stevige basis gelegd voor een gezond eetpatroon, waarmee jij zelf verder aan je gewicht werkt.

Als je je inschrijft voor het plan ontvang je via de post het boek PuurGezond Slank in 8 stappen en per mail 10 weken lang een uitgebreide download. Dit alles voor €59,- .