Koolzaadolie: goudgeel van Hollandse bodem

Wil jij koken met een olie van Hollandse bodem? Kies dan eens voor koolzaadolie.

Deze olie wordt gewonnen uit de zaden van de koolzaadplant van de velden van de koolzaadtelers in vooral Oost-Nederland. Uit de geschilde kernen van de koolzaden ontstaat na persing een zuivere olie met een nootachtige smaak.

Koolzaadolie heeft naast een lekkere milde smaak ook een rijke voedingswaarde. Net als andere oliën bevat deze olie vitamine A en E, maar koolzaadolie onderscheidt zich door de grote hoeveelheid omega 3 (alfalinoleenzuur) en omega 6. Dit is zijn essentieel vetzuren, die heeft je lichaam nodig.

Koolzaadolie is verkrijgbaar in verschillende varianten, zoals een pure en een soort bak & braad. Gebruik de pure variant vooral voor koude bereidingen. Alfalinoleenzuur heeft bij verhitting de neiging snel ranzig te worden. En dat smaakt niet zo lekker. De bak & braad variant van de koolzaadolie is wel geschikt voor het bakken op hoge temperaturen, omdat deze aanzienlijk minder omega 3 bevat.

Al met al is koolzaadolie een heel duurzaam en verantwoord product, niet alleen omdat het koolzaad uit Nederland komt. De teelt van koolzaad levert ook nog eens een belangrijke bijdrage aan het op peil houden van de sterk teruglopende bijenstand in Nederland.