flessen met homemade saus

Er werd bij Mary thuis vroeger heel wat afgeschud. En ze doet het nu ook weer!

Mijn moeder was van de generatie die pakjes en zakjes omarmde. Dus bij ons thuis geen homemade, maar bij voorkeur snel en kant-en-klaar. In die tijd moest er met de flessen ketchup, slasaus en sladressing flink geschud worden voor gebruik. Dat stond op de fles. Het was daarbij altijd spannend of de vorige gebruiker de dop wel goed op de fles had gedraaid. Ik herinner me nog dat de ketchup ons een keer om de oren vloog.

Ik ben niet van de pakjes en zakjes. Ik maak dus zelf mijn barbecuesaus, honing-mosterddressing, chilisaus en woksaus. En dan maak ik meteen een flinke voorraad. De flessen vinden een plekje in mijn koelkast en worden regelmatig tevoorschijn gehaald. Maar op zo’n moment zou je kunnen denken: is dit nog wel goed? In mijn homemade chilisaus drijven de chilipepertjes bovenaan in de fles en mijn met liefde gemaakte dressing is veranderd in een soort "duopenotti". Het ziet er dan toch echt heel wat minder aantrekkelijk uit dan toen die leuke flesjes gevuld werden.

De oorzaak is het feit dat vet en water niet mengen. Ja, wel als je ze door elkaar klopt of mengt, maar na verloop van tijd komt het vet toch weer bovendrijven. Door even flink te schudden, worden de lagen weer gemengd en is de saus weer zoals deze moet zijn. Ik schud dus weer, net als vroeger thuis.

Koop je de kant-en-klare sauzen en dressings uit de supermarkt, dan ziet zo’n saus er eigenlijk altijd heel aantrekkelijk uit. Schudden is niet meer nodig, sinds fabrikanten stabilisatoren en emulgatoren toevoegen. Ontdekten ze misschien dat de consument niet wil schudden (omdat ze klachten kregen over rondvliegende ketchup?). Is dat de vooruitgang? Ik schud toch liever, geloof ik. En jij?

Mary

Mary is diëtist en het kooktalent van PuurGezond. Ze kookt heel graag met pure Hollandse ingrediënten, leest veel kookboeken en heeft het PuurGezond boek "7 inzichten voor een blijvend goed gewicht" geschreven. In dit boek staan 100 van haar lekkerste recepten.

 

In onze boeken vind je uitleg over PuurGezond eten. En waaom het zo goed voor je is. Je voelt je lekkerde rin je vel, je weerstand wordt er beter van en je gewicht vaart er wel bij. In de boeken staan ook veel gezonde en lekkere recepten. Stuk voor stuk gemakkelijk te bereiden en passend binnen een PuurGezond eetpatroon. Dat betekent, boordevol groente, ruim gebruik van noten en peulvruchten, vaak vega en we zijn niet bang voor vet. 

Onze recepten laten je zien hoe je gezond kookt, zonder pakjes en zakjes. Probeer het ook en voel je lekkerder in je vel, geniet van je eten en werk ondertussen ook nog aan je gewicht. 

Je vindt de PuurGezond boeken in onze webshop.