Kazen in rijen op planken

Nederland is echt een kaasland: jaarlijks eten we er gemiddeld 22 kilo van per persoon. Kaas past ook prima in een PuurGezond eetpatroon, en wel om deze redenen:    

1. Kaas is super als bron van calcium 

Calcium is het mineraal dat zorgt voor sterke botten. In Nederland is kaas – samen met andere zuivelproducten – goed voor 60 procent van onze dagelijkse inname van calcium. Behalve calcium bevat kaas ook een andere belangrijke mineralen als magnesium (goed voor je spieren en zenuwstelsel), fosfor (voor sterke botten en tanden) en zink (helpt bij wondgenezing en een goede weerstand). 

2. Kaas is een echte eiwit-topper 

Voor het maken van een kilo kaas is zo’n 10 liter melk nodig. Logisch dat kaas eiwitrijk is! Maar de ene kaas is de andere kaas niet: de meest eiwitrijke kazen zijn soorten met minder vet. Denk aan cottage cheese en Parmezaanse kaas of een Leidse nagelkaas.

3. In kaas zit veel vitamine B12 

Dit vitamine is nodig voor de aanmaak van rode bloedcellen, die zorgen voor het vervoer van zuurstof in je bloed. Daarnaast helpt vitamine B12 bij een goede werking van het zenuwstelsel. Door kaas en zuivel te eten en drinken heb je zo al 40 procent binnen van de hoeveelheid die je dagelijks nodig hebt aan vitamine B12. Daarnaast levert kaas ook vitamine B2 (onmisbaar voor de energievoorziening van je lichaam) en vitamine A (nodig voor een goede weerstand, voor je ogen, voor goede groei en een gezonde huid, haar en nagels). 

4. In kaas zitten goede bacteriën 

In kazen, en dan vooral in boerenkazen, zitten veel goede bacteriën. Het ‘kaasmaakproces’ is een fermentatieproces waarbij nuttige bacteriën ontstaan. Deze bacteriën doen veel goeds voor je; ze helpen bijvoorbeeld bij de vertering van voedsel en om je weerstand goed te houden. Tijdens het kaasmaakproces gebeurt er nog iets gunstigs: de bacteriën in de kaas vormen vitamine K2. Deze vitamine is belangrijk voor je bloedstolling en de gezondheid van botten en bloedvaten. Hoe langer een kaas gerijpt heeft, hoe meer van deze goede bacteriën. En kies het liefst voor boerenkazen in plaats van de fabriekskazen. Bij fabriekskazen wordt melk eerst verhit voor er kaas van gemaakt wordt, waardoor deze kazen veel minder goede bacteriën bevatten. 

5. Kaas is een echte smaakmaker

Natuurlijk kun je al heel erg genieten van een blokje kaas uit het vuistje of kaas als beleg op je brood, maar kaas combineert ook geweldig met salades, pasta, warme groentegerechten, soepen en zelfs zoete nagerechten. Kaas zelf zorgt al voor veel smaak, maar ook het vet in kaas speelt een rol. Vet draagt namelijk de smaak van de ingrediënten naar je smaakpapillen, waardoor de smaak van het gerecht veel beter tot zijn recht komt.   

Wil je meer weten over de PuurGezond kijk op eten? Lees onze bestseller "Eet Meer! lekker in je vel met PuurGezond". Het boek bevat veel uitleg en recepten. Het is te koop in onze webshop voor € 21,-