Artisjok: een eetbare bloem

Artisjokken zijn de eetbare bloemknoppen van een distel.

Ze zijn al een paar weken volop verkrijgbaar, dus sla nu je slag en koop artisjokken, bijvoorbeeld op de markt of in mediterrane winkels.

Schoonmaken is niet moeilijk. We hebben er ook een handige video over! Snij of knip de bruine puntjes van de blaadjes en breek de steel van de knop. Kook de artisjokken in een grote pan met ruim kokend water met wat zout en citroensap. Leg er eventueel een bord op, zodat de artisjokken goed onder water blijven liggen. Neem de tijd, het duurt wel 40-50 minuten voordat ze gaar zijn. Laat de artisjokken na het koken goed uitlekken in een vergiet. Breek aan tafel de blaadjes los en doop ze in een vinaigrette. Eet alleen het zachte vruchtvlees op het blaadje. Verwijder dan de laatste binnenste blaadjes en het “hooi”. Als laatste eet je de heerlijke bodem.

Wist je dat je artisjokken ook kunt vullen? Of maak er een heerlijk artisjokkentaartje mee.

Hou je ook zo van de mediterrane keuken? We hebben een compleet slank maandmenu dat is gebaseerd op de keukens rondom de Middellandse Zee. Lekker zomers eten en ook nog een paar kilo afvallen: probeer het eens. Het complete menu is voor slechts € 7,50 te koop in onze webwinkel.