Hoe maak je pittige groene pepersaus?

Je kent het vast: Tabasco, dat kleine flesje pepersaus in een rode en groene variant.  De “groene hot sauce” is heel eenvoudig zelf te maken.

Hak voor 500 ml groene hot sauce 500 gram groene Spaanse pepers fijn en roer er 1 eetlepel grof zeezout door. Doe het peper-zoutmengsel in een grondig schoongemaakte pot en sluit af met een stuk neteldoek (kaasdoek).

Laat 3 tot 4 dagen op kamertemperatuur gisten, maar niet in direct zonlicht. Haal eventuele schimmelgroei steeds weg, Breng het mengsel aan de kook en laat een minuutje koken. Pureer het chilimengsel met 600 ml appelciderazijn zo glad mogelijk. Zeef het dan door een grove zeef.

Schenk de saus in een grondig schoongemaakte fles en bewaar de fles in de koelkast. De saus is minstens 6 maanden houdbaar.

Tips

  • Deze saus schimmelt licht tijdens het gisten, dus verwijder iedere dag zorgvuldig de eventuele schimmel, vooral in de zomer. Als je het idee hebt dat je veel van de saus hebt weggehaald, kun je bij de laatste stap de hoeveelheid wegen en minder azijn toevoegen. De verhouding moet ongeveer zijn: circa 135 ml azijn op 100 gram saus.
  • Appelciderazijn kun je gewoon bij de supermarkt kopen.
  • Deze saus geeft (Mexicaanse) gerechten extra pit. Een paar druppels zijn vaak al voldoende.

Dit homemade recept is met toestemming overgenomen uit Sauzen en smaakmakers, Maak je eigen mosterd, harissa en chilisaus, Caroline Dafgård-Widnersson, Good Cook, ISBN 9789461431547

 

Heb je dit PuurGezond recept gemaakt?

Laat het weten op Facebook of Instagram. En tag ons met @PuurGezond of #PuurGezond.