Wat zijn kappertjes?

Kappertjes zijn smaakbommetjes. Heerlijk over een salade of met wat gerookte zalm op een broodje. Maar wat zijn kappertjes eigenlijk en waar komen ze vandaan?

Bloemetjes?

Kappertjes zijn de nog gesloten bloemknopjes van de kapperplant. Deze lage struiken zie je voornamelijk langs de Middellandse zee. Ze houden van een warm klimaat en je kunt ze daarom vinden in Frankrijk, Spanje, Marokko en Italië.

Oogsten en bereiden

De kappertjes worden van mei tot en met augustus geplukt. De bloemknopjes moeten op exact het juiste moment worden geoogst: precies op het moment dat de knopjes groot genoeg zijn, maar nog niet beginnen te openen. De kapperplant heeft flinke stekels en het oogsten is tijdrovend. Na het oogsten kunnen de kappertjes nog niet meteen gegeten worden. Ze moeten eerst worden gedroogd en ingemaakt. Dit inmaken kan op verschillende manieren: in zout, pekelwater, olie of azijn.

Smakelijk bolletje

Kappertjes hebben een diepe blauwgroene kleur en smaken peperig, fris en pikant. Afhankelijk van de bereiding hebben de kappertjes ook nog een fris zure of zoute smaak. Ze worden niet voor niets veel gebruikt in de Italiaanse keuken. De soort die in de supermarkt te koop is, is meestal in azijn ingelegd. In zout ingemaakte kappertjes kun je kopen bij een speciaalzaak.

Gezond?

Kappertjes zijn heerlijk. Maar zijn ze ook gezond? Jazeker. Kappertjes passen in een PuurGezond eetpatroon, ze zorgen voor variatie en voor veel smaak. Puur genieten dus. Wel bevatten kappertjes vrij veel zout, ongeveer 1 gram per eetlepel. Als je kappertjes gebruikt in een gerecht, kun je dus minder of geen zout toevoegen.

Opeten maar!

Nieuwsgierig geworden naar dit bijzondere bloemknopje? Je kunt er eindeloos mee variëren en het brengt iedere gerecht in de Mediterrane sferen. Heerlijk over een salade, met zalm, op een pizza of over de carpaccio. Probeer ze ook eens in een salade, bijvoorbeeld in deze verrukkelijke tonijnsalade, of in een simpel pastagerecht, of de traditionele pasta Putanesca. Ook een aanrader met tonijn en pasta of om een simpele olijventapenade meer kick te geven!

Meer mediterrane kookinspiratie krijg je in ons mediterrane maandmenu. Je schaft het aan voor € 7,50 in onze webwinkel.