Man en vrouw in keuken met een staafmixer

Vezelrijk eten is gezond, maar wat gebeurt er als je vezelrijke voedingsmiddelen kookt of pureert? Werken die vezels dan nog wel?

Bij PuurGezond kiezen we vooral vezelrijk. Want vezelrijk eten is gezond en gemiddeld eten we in Nederland veel te weinig vezels. Het maakt daarbij niet uit of je vezels rauw of gekookt eet. Vezels blijven vezels. Dus een tomatensoep van 250 gram tomaten bevat net zoveel vezels als een salade van 250 gram tomaten. Het koken en pureren van de tomaten doet niets af aan de werking van de vezels. In gekookte vorm hebben de vezels hooguit al wat vocht opgenomen voor ze in je lichaam komen.

Je hoeft dus niet vooral aan de rauwkost als je vezelrijker wilt eten. Als je gepureerde groente zeeft dan daalt wel het vezelgehalte. Laat dus lekker alle velletjes erin zitten. Dat geldt dus ook als je fruit of groente uitperst. Liever pureren dan persen, want bij persen blijven de velletjes en dus veel van de vezels in de pers achter. 

Ook bij het koken van peulvruchten, rijst, aardappelen of pasta blijft het vezelgehalte hetzelfde tijdens het koken. De vezels blijven hun gezonde werk gewoon doen.

Zo eet je gemakkelijk meer vezels

Je kunt het vezelgehalte van je voeding gemakkelijk zo verhogen:

  • Eet elke dag veel groente en fruit (minimaal 300 gram groente + 2-3 stuks fruit)
  • Volkoren heeft altijd de voorkeur (volkorenbrood, volkorenpasta in plaats van witte, zilvervliesrijst in plaats van witte rijst, bulgur in plaats van couscous)
  • Zet elke week minimaal 1 keer peulvruchten op het menu
  • Eet elke dag een handje ongezouten noten/zaden
  • Varieer volop in wat er op je bord ligt: hoe meer je varieert, hoe makkelijker je aan veel vezel komt
  • Kies vooral onbewerkte voeding (want bewerkte voeding is vaak vezelarm)
  • Drink daarbij 1,5 - 2 liter per dag, vooral water.

Inspiratie

Heb je receptinspiratie nodig voor vezelrijke recepten? We hebben een combi-pakket voor je van 4 van onze populaire receptspecials die volstaan met vezelrijke recepten (De receptspecials Uien, Vezelboost, Havermout & Granola en Salades) normaal samen € 12,-, nu slechts € 9,50.