Onverpakte groenten en fruit

Een paprika in de supermarkt, strak ingepakt in plastic, of blauwe bessen in een klein bakje… Wie groenten en fruit bij de supermarkt haalt, ziet er heel wat verse producten voorverpakt in de schappen liggen. En dat voelt vaak niet goed. Al dat plastic is toch helemaal niet nodig?!

Verspilling vs verpakking

Toch kan het zo zijn dat verspilling van een product het milieu meer belast dan de verpakking er omheen. Soms is het duurzamer als een product verpakt verkocht wordt. Weet je zeker dat je een product heel thuis krijgt en het opeet voor het kan bederven? Dan is onverpakt een betere keus.


Kleine bakjes zacht fruit

Bij kleine porties zacht fruit (minder dan 250 gram), weegt het kleine plastic bakje niet op tegen de eventuele verspilling. Koop dit fruit liever los bij een groentenboer, ga het zelf plukken bij een zelfplukboerderij of ga voor verpakkingen met meer inhoud.


Zelf zorgen voor minder plastic


Natuurlijk heb je zelf ook direct invloed op de hoeveelheid plastic die jij van de groentenafdeling in de supermarkt mee naar huis neemt. Die kilo appels die je in je boodschappenkar legt, hebben echt dat plastic zakje niet nodig! Dat zakje is alleen maar handig om de appels een beetje bij elkaar te houden, maar nodig is het niet. En ook tomaten, preien, winterpenen, peren en heel veel andere soorten groente en fruit kun je los afwegen en meenemen. Toch liever een zakje? Neem dan zakjes van papier of neem herbruikbare zakjes van thuis mee. Op steeds meer groenteafdelingen kun je die herbruikbare zakjes voor een klein bedrag aanschaffen. Doe mee!

Wil je gezond en lekker eten, maar ook rekening houden met het milieu en met een leefbare toekomst voor iedereen op de wereld? Dan kun je daaraan zelf een bijdrage leveren door meer duurzame keuzes te maken in wat je eet en drinkt. Elke dag opnieuw kun jij met je voedselkeuze invloed uitoefenen op jouw milieu-impact. Bij PuurGezond geven we regelmatig tips en adviezen over duurzaamheid. En we hebben een digitale cursus gemaakt.

In deze korte cursus geven we je

  • informatie over duurzamer eten
  • 15 tips waarmee je aan de slag kunt om je voedselkeuze duurzamer te maken
  • een restjes-abc
  • een voorbeeld van een duurzaam weekmenu