Roomboter

Er is geen verschil. Boter en roomboter zijn dezelfde producten.

In de volksmond wordt “boter” echter vaak gebruikt voor halvarines en margarines en is “roomboter” de echte boter, gemaakt van puur melk. Roomboter wordt meestal als blok, verpakt in een wikkel verkocht.

Boter en halvarine/margarine hebben heel weinig met elkaar te maken. De enige overeenkomst is de kleur en dat de producten op brood gesmeerd kunnen worden en gebruikt kunnen worden om in of mee te bakken. Vergelijk het met de pasta voor op brood met de smaak van speculaas, en pindakaas. Ze zijn beiden vooral gemaakt om op brood te smeren, ze zijn beiden bruin, maar verder zit er een groot verschil in de lijst met ingrediënten. En precies datzelfde geldt voor boter en halvarine en margarine.
Boter wordt gemaakt door melk te ontromen. Het vet wordt vervolgens gepasteuriseerd (hoog verhit) en vervolgens gekarnd. Bij het karnen wordt het vocht van het vet gescheiden, waardoor boterkorrels en magere melk ontstaan. De boterkorrels worden gekneed en aangezuurd met melkzuurbacteriën zodat de boter de gewenste smaak krijgt. Omdat de basis alleen melk is, is boter echt een natuurproduct.

Margarine en halvarine worden in de fabriek gemaakt en hebben plantaardige olie als basis. Daarnaast zijn er ook andere stoffen toegevoegd zoals emulgatoren (stoffen die zorgen dat water en olie goed verdeeld blijven), lecitine, geur- en smaakstoffen, vitamines, kleurstoffen en voedingszuren.

Bij PuurGezond gebruiken we geen halvarine en margarine in onze recepten. Je zult zien dat we vooral olie en boter/roomboter gebruiken. We kiezen onder andere voor roomboter vanwege de smaak en omdat het een natuurlijk product is. Wie af en toe roomboter eet op brood, of bij het bakken gebruikt, krijgt echt niet meteen een overschot aan verzadigde vetzuren binnen. Het advies is doorberekend en een PuurGezonde voeding scoort prima op de vetsamenstelling. Bovendien gaan er steeds meer stemmen op in de wetenschap dat niet verzadigde vetten het probleem zijn in de voeding, maar juist de overdaad aan koolhydraten, en dan vooral suikers.

Meer weten over PuurGezond eten? Lees het basisboek "Eet meer! Lekker in je vel met PuurGezond". Te koop in onze webwinkel