Hoe maak je wijn-azijn?

Weggooien is zonde en dat geldt helemaal voor wijn. Maar soms blijft er toch een restje staan, na een avondje of een weekend. Grijp je kans en maak er zelf wijnazijn van. Het mooie is dat je er bijna niets voor hoeft te doen.

Schenk een restje rode wijn in een schone fles en doe er een scheutje natuurazijn bij. Dek de fles af met een stukje gaasdoek en zet de fles in het donker weg. Liefst op een wat warme plek (20 graden is oké). Laat de fles een paar weken staan. Azijnzuurbacteriën (uit de natuurazijn) gaan aan het werk en zetten alcohol uit de wijn om in azijnzuur. Ruik af en toe of het al naar azijn ruikt. Ruik je nog wijn, dan is het nog niet zover. Als de fles duidelijk naar azijn ruikt, heb je je eigen wijnazijn.
Je kunt vervolgens (dus nadat het azijn is geworden) nog kruiden toevoegen. Doe er bijvoorbeeld wat takjes rozemarijn in of tijm of jeneverbessen. Laat de kruiden ook nog enkele weken intrekken.

Experimenteer vooral met smaken.

Restjes verwerken is altijd fijn voor je portemonnee én leuk en lekker om te doen. Om je nog meer te inspireren, maakten we een receptspecial Budgetkoken: een download met 23 recepten die weinig geld kosten en heel gezond zijn, en daarnaast volop tips en tricks om goedkoper uit te zijn met de boodschappen. Je vindt de receptspecial Budgetkoken voor €3,- in onze webshop.

Heb je dit PuurGezond recept gemaakt?

Laat het weten op Facebook of Instagram. En tag ons met @PuurGezond of #PuurGezond.

Recepten met dressing