kop warme melk op een witte deken

Wat je eet of drinkt kan ook invloed hebben op je nachtrust. Wat kun je beter wel of niet nemen als je wilt slapen als een roosje?

Koffie

De bekendste anti-inslaper is cafeïne. Cafeïne zit in koffie, cola, energy-drinks en ook in thee. Cafeïne is een opwekkende stof en maakt je alert. Logisch dus dat je na een kop koffie, glas cola of andere cafeïnehoudende drank niet snel kunt inslapen. Het duurt gemiddeld wel 4-5 uur voor cafeïne uit je lichaam verdwenen is. Wist je overigens dat niet iedereen slecht kan inslapen door cafeïne? Sommige mensen zijn gevoelig voor cafeïne andere niet. Tot welke groep behoor jij?

Warme melk met honing

Een kop warme melk zou wel eens écht goed voor de nachtrust kunnen zijn. Het rustig drinken van een warme drank alleen al werkt ontspannend. Maar het is ook zo dat de eiwitten die in melk zitten het aminozuur tryptofaan bevatten. Uit tryptofaan kan het lichaam serotonine maken, een stofje in de hersenen dat je helpt in slaap te vallen. Iets zoets als honing in de warme melk, vergroot de opname van het aminozuur tryptofaan. Maar of de hoeveelheid tryptofaan in een beker melk hoog genoeg is voor een echt effect, is nog niet helemaal duidelijk. Veel wetenschappelijk onderzoek is er ook nog niet gedaan naar de slaapverwekkende werking van warme melk.

Kamillethee

Kamillethee of andere kruidenthee wordt vaak aangeraden bij slecht slapen. Het effect komt waarschijnlijk door het rustgevende van het met aandacht drinken van een kopje thee voor het slapengaan. Of omdat je het drinkt in plaats van een thee met cafeïne. Er is tot op heden geen wetenschappelijk bewijs voor de slaapverwekkende werking van deze kruiden.

Kiwi’s, kersen en bananen

In je hersenen spelen de stoffen serotonine en melatonine een rol bij het inslaapvallen. Sommige fruitsoorten bevatten deze stoffen. Kiwi’s bevatten serotonine, kersen bevatten melatonine en bananen bevatten veel tryptofaan (net als melk). Deze fruitsoorten kunnen dus wat bijdragen aan een betere nachtrust. Maar ook  hier is maar heel weinig onderzoek  gedaan naar hoeveel je er van moet eten voor een goed effect. Zelf uitproberen kan natuurlijk wel en er is niks mis met een portie fruit in de avond.

Alcohol

Er zijn mensen die zweren bij een slaapmutsje: een glas rode wijn, een portje of een sterke drank. Het effect van alcohol is inderdaad dat je aan het begin van de je slaap beter inslaapt en diep slaapt. Later in de nacht krijg je meer remslaap en als je alcohol in je lichaam hebt, wordt die remslaap steeds onderbroken. Per saldo slaap je zo slechter. Onderzoek liet zien dat vrouwen meer last hebben van dit negatieve effect dan mannen. Hoe meer alcohol, hoe meer negatieve effecten op de slaap.

Eet de laatste uren voor het slapengaan niets meer

Eigenlijk is het het beste om vlak voor je gaat slapen niets meer te eten. Eten vlak voor je gaat slapen is namelijk lastig voor je biologische klok, want je lichaam wil ’s avonds afschakelen. Je lichaam heeft rust nodig in de vorm van slaap, maar ook rust doordat er geen voedsel verteerd hoeft te worden. Tijdens deze rust herstellen bijvoorbeeld je spieren en worden allerlei hormonen weer naar basisniveaus gebracht. Als je ’s avonds laat nog iets eet, een schaaltje chips, een snee brood of blokjes kaas, raakt je biologische klok in de war. Je lichaam krijgt dan namelijk allemaal seintjes dat het in actie moet blijven. Zo moeten er enzymen afgegeven worden voor de vertering of maakt je lichaam het hormoon insuline aan om de stijgende bloedsuikerspiegel weer te laten dalen. Dit houdt je lichaam nog hard aan het werk, terwijl het eigenlijk moet rusten. Eet daarom liefst 2 uur voor je gaat slapen niets meer.

Zorgen voor een goede slaap is een van de aandachtspunten voor een gezond gewicht. In ons boek “7 inzichten voor een blijvend goed gewicht” lees je wat er nodig is je gewicht goed te krijgen en te houden. Bestel deze bestseller in onze webshop voor € 21,-.