Hoe grill je groenten

Gegrilde groenten smaken heerlijk! Het maakt niet uit welke soort groenten je neemt, alle soorten worden lekkerder als je ze grilt. Van courgette tot tomaat en van bloemkool tot pastinaak.

Het grillen van groenten kan op verschillende manieren: in de grillpan, in de oven en op de barbecue.

In de grillpan:

Snij de groenten in plakken van maximaal 1 cm dik. Bestrooi ze met peper en eventueel zout en bestrijk ze met een beetje olie. Leg de plakken groenten in de hete pan. Laat ze enkele minuten liggen en keer de plakken dan om. Doe dit in porties. Als de pan goed heet is, gaat het snel.

Geschikt voor: aubergines, courgette, paprika, uien, groene asperges, vleestomaten, coeur de boeuf tomaten, uien.

Variatie: lekker om verschillende groenten te combineren. Besprenkel ze na het grillen bijvoorbeeld met wat olijfolie, balsamicoazijn en verse basilicum, tijm of rozemarijn voor een lekkere lunchsalade. Of eet gemengde gegrilde groenten met quinoa en halloumi als avondmaaltijd.

In de oven:

Snij de groenten in stukken. Hoe kleiner de stukjes hoe eerder gaar maar ook hoe vochtiger het gerecht wordt. Schep de groenten om met olijfolie gemengd met uitgeperste knoflook, zout en peper. Doe de groenten in een groot bakblik of leg ze op een bakplaat. Neem een ruime maat, de groenten moeten niet te dicht tegen elkaar aan liggen. Zet de groenten in een voorverwarmde oven van 200 °C. Afhankelijk van de afmeting van de stukjes en de soort groenten duurt het grilleren in de oven 20-40 minuten.

Geschikt voor: aubergines, groene asperges, courgette, bietjes, paprika, ui, pastinaak, zoete aardappel, bloemkool, wortels, pompoen.

Variatie: bestrooi de groenten met gemalen komijn en koriander voor een Oosterse smaak, of met Provençaalse kruiden voor een mediterrane smaak.

Lekker als basis voor een salade (ook afgekoeld lekker) door de couscous of als warme groenten bij vlees of vis.

Op de barbecue:

Beide methodes kunnen ook op de barbecue uitgevoerd worden. Rooster plakken groenten zo op het hete rooster van de barbecue. Of gebruik een roostermand met gaatjes of een aluminium roosterbakje om stukjes groente te roosteren. Regelmatig omscheppen.

Op deze manier je groenten bereiden, is superlekker en zo zit je snel aan de 300-400 gram per dag. Want dat vinden we bij PuurGezond een gezonde portie groente. In het boek “Eet meer! Lekker in je vel met PuurGezond” lees je onder andere waarom zoveel groenten eten zo gezond voor je is.

Heb je dit PuurGezond recept gemaakt?

Laat het weten op Facebook of Instagram. En tag ons met @PuurGezond of #PuurGezond.