Bechamelsaus, de bekende witte saus voor over groente zoals bloemkool en over lasagne, is heel eenvoudig zelf te maken. Veel heb je er niet voor nodig, alleen boter, bloem, melk, zout en peper. 

Neem voor een ½ liter saus 50 gram boter (of margarine) en laat dit in een pannetje smelten. Roer 50 gram bloem door de gesmolten boter zodat een bal ontstaat. Plet de bal en verhit een halve minuut zachtjes.

Voeg 500 ml melk toe en klopt met een garde het boter/bloemmengsel door de melk. Breng het geheel aan de kook en roer regelmatig door. Zorg dat de saus zeker 3 minuten doorkookt (anders smaakt de saus melig). 

Als de saus de juiste dikte heeft, saus op smaak brengen met zout en peper.

<dl"><dt">Tips</dt"></dl">

  • Je kunt een deel van de melk ook vervangen door witte wijn of bouillon.
  • Een extra scheutje room maakt het heel vol van smaak.
  • Liever geen melk? Maak de saus van bouillon of een melkvervanger als rijstemelk of sojamelk.
  • Bechamelsaus is de basis voor veel sauzen en ragouts.

Heb je dit PuurGezond recept gemaakt?

Laat het weten op Facebook of Instagram. En tag ons met @PuurGezond of #PuurGezond.