Hoe maak je tomatenketchup?

Tomatenketchup is waarschijnlijk wel in elke keuken te vinden. Zelf maken kan ook. Erg leuk om te doen en je ziet eens precies wat er nodig is voor het maken van deze lekkere smaakmaker.

Snipper 1 ui, 2 teentjes knoflook, 1 winterwortel en 2 stengels bleekselderij. Verhit 3 el olijfolie in een pan en smoor hierin de groenten op laag vuur. Voeg 1 tl gemalen koriander, 1 mespunt kruidnagelpoeder, een handvol verse peterselie in stukjes, 1 handvol basilicumblaadjes en wat zout en peper toe. Laat dit samen 10 à 15 minuten op laag vuur stoven (regelmatig roeren) tot alles zacht is. Doe er 500 g mooie rijpe cherrytomaten bij en 500 g gewone rijpe tomaten (of 1 kilo tomaten uit blik). Voeg 300 ml water en 3 in stukjes gesneden medjoul dadels toe en laat alles aan de kook komen. Laat de saus op een laag vuur tot de helft inkoken.

Pureer de saus (pas op, de saus is erg heet!) en zeef de saus boven een schone pan. Roer 150 - 200 ml rodewijnazijn door de saus. Proef hoeveel jij lekker vindt.

Zet de saus weer op een zacht vuur en laat inkoken tot de saus de juiste ketchupdikte heeft. Let op dit kan spatten. Breng de saus op smaak met zout en peper. Doe de saus over in schone potten of flessen. Je hebt ongeveer 1 liter ketchup van dit recept.

Wil je geen suikers gebruiken, dan kun je de dadels ook weglaten, maar dan smaakt je saus wel zuurder. 

Heb je dit PuurGezond recept gemaakt?

Laat het weten op Facebook of Instagram. En tag ons met @PuurGezond of #PuurGezond.