Jackfruit

Jackfruit zie je steeds vaker opduiken als vleesvervanger in vega of vegan recepten. Je kunt er namelijk stoofschotels en een soort vegan pulled pork van maken. Deze tropische vrucht is in Nederland bijna alleen in blik verkrijgbaar.

Jackfruit is familie van de broodvrucht, de vrucht is geelgroen, stekelig en langwerpig. Een exemplaar kan wel tot 40 kilo wegen! Jackfruit smaakt rijp aromatisch en zoet, zoals banaan. De onrijpe vruchten worden als groente gegeten en smaken neutraal. Die onrijpe vrucht is ook wat je aantreft in blik. Het onrijpe jackfruit is ideaal om mee te koken, vanwege de neutrale smaak. Het vruchtvlees neemt gemakkelijk alle smaken op, waardoor je het heel goed kunt kruiden en marineren. En het heeft een vlezige structuur. Daardoor kun je er die stoofschotels en pulled jackfruit van maken. Of gebruik de stukjes voor het maken van saté.

Voedingswaarde 

Jackfruit heeft dan wel de structuur van vlees, maar de voedingswaarde wijkt nogal af. Er zit nauwelijks eiwit in, bijna geen ijzer en ook geen vitamines B1 of B12, wat je in vlees wel aantreft. Jackfruit is dus geen volwaarde vleesvervanger.

Je koopt ingeblikt jackfruit in supermarkt, toko of mediterrane supermarkt.

 

Wil je meer weten over op een gezonde manier vegetarisch eten? Volg onze digicursus PuurGezond vegetarisch eten?  Je koopt de cursus voor €9,50 in onze webshop