Wat is ghee en waar kan ik het voor gebruiken ?

Ghee is de Indiase versie van geklaarde boter. Het vocht en de melkeiwitten worden daarbij gescheiden van het botervet en het is een prima product om in te bakken of braden.

Je kunt het kant-en-klaar kopen, maar ook gewoon zelf maken. Verhit daarvoor boter (minimaal 2 pakjes is meest efficiënt) zachtjes in een steelpan op de kleinste pit van je fornuis. De boter smelt en gaat op een gegeven moment borrelen. Daarbij verdampt het water en vormt zich een witte schuimlaag. Schep deze met een lepel eraf en blijf dit doen tot de vloeistof niet meer borrelt en volledig helder is. Dit is het botervet. Zeef dit vet nog even door een doek (schone theedoek/zakdoek) om een heel zuivere ghee te krijgen. Doe het botervet in een glazen pot. Na het afkoelen krijgt het vet zijn typisch gele kleur.

Ghee komt oorspronkelijk uit de Ayurvedische keuken en wordt in India en andere Aziatische landen dagelijks gebruikt in de keuken. Je kunt het net als roomboter gebruiken om in te bakken of braden. Het spat niet meer omdat al het vocht er uit is.

Kant-en-klare ghee kun je kopen in natuurvoedingswinkel. En er is tegenwoordig ook ghee van Nederlandse koeien: Ghee Easy.