Spelt wordt ook wel wilde tarwe of “oer”graan genoemd, want het behoort tot één van de oudste graansoorten. Spelt is steeds meer in opkomst en wordt ook steeds vaker in Nederland geteeld. De graankorrels van spelt zijn goed ingepakt door meerdere omhulsels (het kaf). Hierdoor is het maken van speltmeel zeer bewerkelijk, zeker als je het vergelijkt met tarwemeel. Ondanks de bewerkelijkheid heeft het kaf een positieve kant: het graan is beter resistent tegen ziekte. Daarnaast heeft spelt in vergelijking met tarwe minder bemesting nodig en groeit het ook op minder ideale gronden.
Spelt heeft een heerlijke smaak en is daarnaast heel gezond met zijn rijke voedingswaarden. Spelt is licht verteerbaar en heeft een andere glutenstructuur dan tarwe. Mede daardoor is spelt vaak beter te verdragen voor diegene met gevoelige darmen. Let wel op, want het graan is niet geschikt voor mensen met een “echte” tarwe- of glutenallergie. Ook zou spelt zorgen voor een lang verzadigend gevoel.
Speltbrood zit tegenwoordig bij vele bakkers in het assortiment, maar is tegenwoordig ook te vinden in grote supermarkten. Ook ander speltproducten komen steeds meer op de markt, zoals spelt pasta of spelt muesli. Deze producten zijn gemaakt van het erkend streekproduct Kollenbergerspelt afkomstig van de Limburgse akkers. Kijk hier voor meer producten die gemaakt zijn met dit streekproduct.