PuurGezond is niet zomaar een advies, maar gebaseerd op resultaten van wetenschappelijk onderzoek.

PuurGezond is een platform over gezonde voeding, waarbij onbewerkt eten en zelf koken centraal staan. PuurGezond is ontwikkeld door drie diëtisten en een voedingswetenschapper. Veel diëtisten, gewichtsconsulenten en leefstijlcoaches kunnen zich vinden in de visie van PuurGezond. Ze hebben zich met hun praktijk aangesloten bij PuurGezond en gebruiken onder andere de PuurGezond Piramide in hun voorlichting.

De uitgangspunten van PuurGezond zijn gebaseerd op de Richtlijnen goede voeding van de Gezondheidsraad. In de PuurGezond visie is gezond eten is vooral puur eten: kiezen voor onbewerkte en volle producten. Dat is het uitgangspunt van PuurGezond. Kies bij elke maaltijd voor een basis van onbewerkte producten en je zit goed. Pure producten zijn bijvoorbeeld groenten, fruit, volle graanproducten, zuivel, noten en zaden, eieren, vlees en vis. Een PuurGezonde voeding is daardoor vooral erg smakelijk en ook nog eens volwaardig. Pure, onbewerkte producten leveren namelijk meestal meer vitamines, mineralen, vezels en andere voedingsstoffen dan bewerkte en geraffineerde producten. Bovendien is een PuurGezonde voeding gezond. Steeds meer onderzoek laat zien dat onbewerkte voeding gunstig is voor het gewicht en het risico op ziekten verlaagt.

Sterk bewerkte voedingsmiddelen hebben nadelen voor de gezondheid. Ze zijn hoog op smaak en hebben een hoge “dooreetfactor”, je kunt ervan blijven eten. Uit onderzoek blijkt dat het eten van sterk bewerkte producten leidt tot gewichtstoename (1). Hoe hoger het aandeel van sterk bewerkte voedingsmiddelen, des te ongezonder de samenstelling van de voeding (2). De hoeveelheid vitamines, mineralen, vezels en eiwit neemt af door deze zogenoemde ultra-bewerkte voedingsmiddelen, terwijl de hoeveelheid verzadigd vet en toegevoegde suikers toeneemt. Ook zijn er recente onderzoeken die een relatie vinden tussen sterk bewerkte voedingsmiddelen en een grotere kans op kanker (3), hart- en vaatziekten (4), diabetes type 2 (5) en sterfte (6).
nen en kinderen. Deze vormen de basis voor de PuurGezond Piramide, de basisprincipes van PuurGezond en de PuurGezond aanbevolen hoeveelheden voedingsmiddelen.

 Wil je alles nog eens rustig nalezen? 

Literatuur

  1. Hall K et al (2019) Ultra-processed diets cause excess calorie intake and weight gain: an inpatient randomized controlled trial of ad libitum food intake. Cell Metabolism 30(2)227- 228

  2. Steele EM et al (2017) The share of ultra-processed foods and the overall nutritional quality of diets in the US: evidence from a nationally representative cross-sectional study. Population Health Metrics Advancing innovation in health measurement 15:6

  3. Fiolet T et al (2018) Consumption of ultra-processed foods and cancer risk: results from NutriNet-Santé prospective cohort. BMJ 360:k322

  4. Srour B et al (2019) Ultra-processed food intake and risk of cardiovascular disease: prospective cohort study (NutriNet-Santé). BMJ 365:l145

  5. Srour B et al (2019) Ultraprocessed Food Consumption and Risk of Type 2 Diabetes Among Participants of the NutriNet-Santé Prospective Cohort. JAMA Intern Med. doi:10.1001/jamainternmed.2019.5942

  6. Rico-Campa A et al (2019) Association between consumption of ultra-processed foods and all cause mortality: SUN prospective cohort study. BMJ 365:l1949