Bietjes

Zomerbiet, bieten, rode biet, winterbiet of kroten? Deze heerlijke groente kent veel namen, lees er hier alles over!

Van eigen bodem

De rode biet is in de 16e eeuw ontdekt in Nederland als een lekkere en voedzame groente. Het is familie van de suiker- en voederbieten en dankt daar ook zijn fantastische zoete smaak aan. Rode bieten zijn het hele jaar door verkrijgbaar van Hollandse bodem. Het originele seizoen is van juli tot en met oktober. Dan kun je ze vers kopen onder de naam zomerbiet. De bieten zijn dan wat kleiner en hebben felgroen loof. Je koopt ze op de markt of bij de groenteboer in mooie bosjes. In de winter geniet je van de winterbiet, deze heeft geen loof en is groter dan de zomerbiet.

Zijn bieten gezond?

Rode bieten bevatten veel verschillende vitaminen en mineralen, zoals vitamine A, C en B11 en kalium, magnesium en calcium. Bieten bevatten nitraat, te veel nitraat is niet gezond, de hoeveelheid in gekookte bieten is echter niet gevaarlijk. Bietensap is een uitzondering op deze regel, aangezien dit een meer geconcentreerde dosering nitraat bevat. Drink daarom niet te vaak bietensap, maar geniet lekker van de hele biet!

Vers of gekookt?

Je kunt bieten vers kopen, maar veel supermarkten bieden de bieten ook kant-en-klaar gekookt aan. Kant-en-klaar gekookte bieten zijn handig als je niet veel tijd hebt. Kijk op de verpakking om je ervan te verzekeren dat het alleen maar gekookte bieten zijn zonder toevoeging van suiker. Heb je wel tijd, dan zijn verse bieten een aanrader. Ze smaken toch net wat lekkerder als je ze zelf kookt. Reken bij zomerbieten op 25 minuten koken, maar bij winterbieten op wel 1 – 2 uur. Wist je dat je bieten ook heel goed in parten gesneden in de oven kunt roosteren op 200 graden? De zoete smaak komt dan nog veel beter naar voren. Afhankelijk van de soort duurt het roosteren 30 – 60 minuten.

Hoe bewaar je bieten?

Verse rode bieten horen bij aankoop lekker stevig aan te voelen en ze moeten fris en helderrood van kleur te zijn. Het loof is het beste heldergroen en stevig. De bosjes zomerbiet met loof zijn in de koelkast ongeveer een week houdbaar. Zonder loof is dat ongeveer 3 dagen. Winterbieten kun je meerdere weken op een koele plaats, zoals de kelder, bewaren. Tussen de 12 en 15 graden is ideaal. Gekookte bieten zijn slechts 2 dagen in de koelkast houdbaar of tot wel 12 maanden in de diepvries. Je kunt verse bieten het beste even blancheren voordat je ze invriest.

De voorgekookte bieten kun je kort opwarmen maar ook koud zijn ze erg lekker in een salade. Zoals deze salade van bieten met pastrami, of in deze salade met spinazie en geitenkaas. Bieten zijn ook verrukkelijk met verse haring. Zin in iets warms? Probeer dan eens deze fantastische bieten-lasagne of deze grappige bieterballen voor op een gezonde borrelplank!

Recepten met bieten