Geroosterde-maissalade met avocado en chili-limoendressing

6-8 personen

 

Ingrediënten

voor de salade
4 maiskolven, schutbladeren en zijden draden verwijderd
1 kleine rode ui of 5 bosuien, fijngesneden
1 blik van 400 g zwarte bonen
250 g cherrytomaatjes, gehalveerd
1 rode of gele paprika, zaadlijsten verwijderd, in plakjes van 1 cm
1 avocado, geschild, vruchtvlees in plakjes van 1 cm
een kleine bos koriander, grove steeltjes verwijderd

voor de dressing
6 eetlepels versgeperst limoensap, van 3-4 limoenen
5 eetlepels extra vergine olijfolie
1 teen knoflook, grofgehakt (naar keuze)
½ theelepel gedroogde oregano
½ theelepel gemalen komijnzaad
¼ jalapeñopeper of andere chilipeper, naar smaak, fijngehakt
½ theelepel zout
versgemalen zwarte peper

Bereiden

  • Verhit de grill tot middelheet.
  • Leg de maiskolven op een rooster onder de grill en laat ze bruin worden, let goed op en keer ze regelmatig een slag om zodat ze niet zo donker worden dat er blazen ontstaan – dit duurt enkele minuten. De kolven moeten goudbruin worden met hier en daar donkere plekjes en mogen er niet uitzien of ze uit de schoorsteen komen. Laat ze afkoelen.
  • Week intussen de uien in een kom koud water zodat ze minder scherp worden. Laat ze zo 10 minuten staan, giet ze af in een zeef en zet ze opzij.
  • Giet de bonen af in een zeef, spoel ze kort en zet opzij.
  • Zet de maiskolven als ze koud zijn een voor een rechtop op een plank en snij met een scherp mes de korrels er van boven naar beneden af. Breek de korrels als ze aan elkaar blijven zitten los van elkaar. Doe de maiskorrels in een kom en voeg de overige salade-ingrediënten toe.
  • Roer de ingrediënten voor de dressing in een glazen kan of een kom door elkaar. Proef en voeg naar smaak nog wat zout en peper toe. Giet de dressing over de salade, schep deze losjes om en dien hem op.

Tips:

Door het roosteren wordt de vrij flauwe smaak van de maiskorrels omgezet in een gekaramelliseerde smaak die aan zelfgemaakte popcorn doet denken en deze salade een zoete, nootachtige smaak geeft. Als je geen zwarte bonen hebt, kun je andere soorten gekookte bonen of bonen uit blik gebruiken. 

Dit recept is een van de lekkere recepten uit het boek Salade, 120 x inspiratie uit de hele wereld van Katie en Giancarlo Caldesi.

Heb je dit PuurGezond recept gemaakt?

Laat het weten op Facebook of Instagram. En tag ons met @PuurGezond of #PuurGezond.

Saladerecepten