Radicchio, roodlof of rode sla

De populaire Italiaanse groente met de mooie Italiaanse naam radicchio heeft wel wat weg van witlof. Dat kan kloppen, want het is hier ook familie van. De Hollandse naam voor deze groente is dan ook roodlof. Verder wordt radicchio ook vaak onterecht rode sla genoemd.

Net als witlof heeft radicchio een wat bittere smaak. Dit lof komt voor in vele soorten en maten. Zo is er de Radicchio di Chioggia. De vorm van deze variant is vergelijkbaar met die van ijsbergsla. Het is een echt Italiaans streekproduct en mag alleen de Chioggia naam dragen als het ook dat werkelijk uit deze streek komt. Tussen juni en december wordt een soortgelijke radicchio echter ook op Hollandse bodem geweekt, wel zo duurzaam.

<h3">Lekker op tafel</h3">

Hoe maak je radicchio schoon? Eigenlijk net als witlof. Haal de buitenste bladeren eraf en snijd met een mesje het hart uit de radicchio. Dit witte gedeelte aan de onderkant is namelijk erg bitter van smaak. Snijd de roodlof vervolgens fijn om in een salade te verwerken of gebruik de grote bladeren om een feestelijke maaltijd in te serveren. 

<h3">Te bitter?</h3">

Wie de bittere smaak van de bladeren te intens vindt, kan ze ook even koken of roosteren. Hierdoor neemt de bitterheid sterk af. Doe dit echter niet te lang om niet alle smaak en knapperigheid kwijt te raken.

<h3">Italiaanse risotto </h3">

Je kunt radicchio natuurlijk ook op zijn Italiaans laten schitteren in een smakelijke risotto. Volg dit basisrecept voor risotto en roer voor het serveren 200 gram fijngesneden radicchio door de risotto. Houd je niet van een bittere bite? Bak de radicchio dan mee vanaf dat je het uitje in de pan doet.

Heb je de smaak te pakken? Hier zijn nog 2 heerlijke recepten met radicchio:
Bitterzoete tabouleh met radicchio & granaatappel

Lauwwarme herfstsalade

Saladerecepten