Hoe maak je caramel?

Soms is koken echt toveren. Want wist je dat je van een blikje gecondenseerde melk (zo’n ouderwets blikje dat je altijd voorbijloopt in de supermarkt) een fantastische zachte dikke caramelsaus kunt maken. Ik heb dit jaren geleden van iemand gehoord, meteen uitgeprobeerd, en sindsdien staat er met regelmaat bij mij thuis een toetje met caramel op het menu.  En..... Nigella Lawson gebruikt het ook in haar recepten. Echt gezond kan je deze zoete saus natuurlijk niet noemen, maar het is wel erg lekker. En als je het combineert met fruit, maak je al weer veel goed. 

Zet 1, 2 of meer blikjes gecondenseerde melk in een pannetje met water. Zorg dat de blikjes onderstaan. Breng het water aan de kook. Het is handig als je de blokjes op een theedoek of een vaatdoek zet in de pan, anders maakt het koken aardig wat lawaai. Kook de blikjes vervolgens ongeveer 2 uur zachtjes, zorg ervoor dat de blikjes goed onder water blijven en laat de blikjes in de pan afkoelen.
Maak een blikje open en je zult zien dat de gecondenseerde melk een wonderbaarlijke gedaanteverwisseling heeft ondergaan en een zachte, smeuïge, dikke caramelsaus is geworden.

Gesloten kan je de blikjes zeker nog een 2 maanden bewaren. 

Heb je dit PuurGezond recept gemaakt?

Laat het weten op Facebook of Instagram. En tag ons met @PuurGezond of #PuurGezond.

Recepten met zuivel